Бойовики порушили режим тиші на Донбасі / фото УНІАН

Минулої доби бойовики на Донбасі тричі порушили перемир'я, відкривши вогонь.

Про це йдеться у ранковому зведенні прес-служби ООС.

"Упродовж минулої доби, 10 вересня, збройні формування Російської Федерації три рази порушили домовленості, що вступили в дію 27 липня 2020 року", - зазначається у повідомленні.

Зокрема, ворог обстріляв зі стрілецької зброї позиції наших військ неподалік Шумів, де мала пройти зустріч представників СЦКК та ОБСЄ і де були надані гарантії безпеки. Але завдяки розвідці дії збройних формувань РФ були спрогнозовані завчасно, тому швидко вдалося убезпечити не тільки військовослужбовців Об’єднаних сил, а й представників СЦКК та ОБСЄ.

Читайте такожУчасник ТКГ розповів, чому скасували "патрулювання" з бойовиками і назвав нову вимогу Росії

Окрім того, як повідомляється, два ворожі обстріли зафіксовано на ділянці фронту поблизу Золотого. Спершу ворог застосував трасуючу кулю для підпалу трави, а згодом відкрив вогонь по позиціях українських захисників зі стрілецької зброї.

Як повідомляється, українські захисники зброю у відповідь не застосовували. Бойових втрат і поранень серед особового складу Об’єднаних сил не було.

Ситуація у зоні ООС 11 вересня

"Від початку поточної доби, 11 вересня, режим припинення вогню зберігається повною мірою", - повідомляє прес-служба ООС.

Також у прифронтових районах саперами ДСНС України розміновано більше ніж дев’ять гектарів території та передано на знищення 206 вибухонебезпечних предметів.

Окрім цього, для мінімізації наслідків артилерійських обстрілів попередніх років рятувальники Об’єднаних сил проводять роботи з відновлення пошкоджених житлових будинків та об’єктів інфраструктури. Зокрема, минулої доби завершено відновлення 18 будинків, ще на 25 об’єктах роботи тривають.

Ситуація у районі проведення операції залишається цілком контрольованою українськими захисниками.

Зрив перемир'я на Донбасі та погрози бойовиків: що сталося

  • 5 вересня ватажок бойовиків "ДНР" Денис Пушилін пригрозив відкрити вогонь по позиціях українських військових з 8:00 7 вересня. Причиною анонсованих обстрілів він назвав нібито порушення українською стороною домовленостей, досягнутих 22 липня щодо режиму тиші. Пушилін стверджує, що бойовики вимагали від ЗСУ закопати траншеї, які були вириті бійцями нібито після 22 липня, а потім ще й попереджали, що "мають повне право" усунути зазначені порушення самостійно.
  • Обіцяний обстріл позицій українських військових 7 вересня так і не відбувся. Україна через погрози Пушиліна скликала на 6 вересня позачергове засідання ТКГ.
  • 7 вересня Пушилін "переніс" дату атаки на позиції ЗСУ, "призначивши" її на 10:00 9 вересня.
  • Згодом бойовики "ДНР" ще раз "перенесли" анонсований обстріл і запропонували провести засідання Тристоронньої контактної групи о 12:00 9 вересня.
  • 9 вересня засідання ТКГ відбулося. Учасники консультацій домовилися про спільне інспектування в районі Шумів за участю представника координатора від ОБСЄ.
  • В Офісі президента заявили, що домовленість у межах Тристоронньої контактної групи про спільне інспектування в районі Шумів за участю представника координатора від ОБСЄ була досягнута з метою спростування фейків та недопущення нових провокацій.
  • 10 вересня, в ОПУ заявили, що погодженого «одноразового інспектування» в районі Шумів не відбудеться у зв’язку з постійною зміною запитів російської сторони.
  • Також повідомлялося, що Україна не отримала адекватної відповіді на запит щодо дзеркальної інспекції районів розташування незаконних збройних формувань ОРДЛО, в яких моніторингова місія ОБСЄ зафіксувала факти наявності порушень.