Українська сторона СЦКК зазначає, що наведені факти чітко вказують на порушення Мінських угод / скріншот з відео

Безпілотник Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ виявив факти порушення окупантами домовленостей про відведення озброєння та військової техніки.

Про це йдеться у повідомленні української сторони Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін (СЦКК) на сторінці операції Об'єднаних сил у Facebook.

«За даними звіту СММ ОБСЄ, опублікованого 11 вересня 2020 року, під час спостережного польоту безпілотний літальний апарат СММ ОБСЄ зафіксував на непідконтрольній урядові України території низку порушень з боку російсько-окупаційних військ», - зазначається у повідомленні.

Читайте такожРежим тиші на Донбасі намагались зірвати як зовнішні вороги, так і всередині України - Єрмак

Так, помічено озброєння, розміщене з порушенням лінії відведення: на полігоні поблизу населеного пункту Тернове Донецької області встановлено наявність чотирьох самохідних гаубиць (2С1 «Гвоздика», 122 мм), на полігоні неподалік Бугаївки на Луганщині – 16 таких самих гаубиць і 12 буксируваних гаубиць «Жаба».

Також виявлено озброєння, розміщене за лініями відведення, але за межами виділених місць зберігання: на полігоні поблизу Бугаївки – 10 танків та 13 зенітних ракетних комплексів «Стріла-10»); на полігоні неподалік Тернового – 23 танки.

Українська сторона СЦКК наголошує, що наведені факти чітко вказують на порушення Мінських угод та досягнутих 22 липня 2020 року домовленостей щодо заходів із посилення режиму припинення вогню.

«Збройні формування РФ і надалі нарощують озброєння та військову техніку в прямій близькості до лінії зіткнення, вкотре демонструючи стійке небажання дотримуватися Мінських домовленостей та невиконання взятих на себе зобов’язань у рамках Тристоронньої контактної групи», - наголосили у штабі.

Зрив перемир'я на Донбасі та погрози бойовиків: що сталося

  • 5 вересня ватажок бойовиків "ДНР" Денис Пушилін пригрозив відкрити вогонь по позиціях українських військових з 8:00 7 вересня. Причиною анонсованих обстрілів він назвав нібито порушення українською стороною домовленостей, досягнутих 22 липня щодо режиму тиші. Пушилін стверджує, що бойовики вимагали від ЗСУ закопати траншеї, які були вириті бійцями нібито після 22 липня, а потім ще й попереджали, що "мають повне право" усунути зазначені порушення самостійно.
  • Обіцяний обстріл позицій українських військових 7 вересня так і не відбувся. Україна через погрози Пушиліна скликала на 6 вересня позачергове засідання ТКГ.
  • 7 вересня Пушилін "переніс" дату атаки на позиції ЗСУ, "призначивши" її на 10:00 9 вересня.
  • Згодом бойовики "ДНР" ще раз "перенесли" анонсований обстріл і запропонували провести засідання Тристоронньої контактної групи о 12:00 9 вересня.
  • 9 вересня засідання ТКГ відбулося. Учасники консультацій домовилися про спільне інспектування в районі Шумів за участю представника координатора від ОБСЄ.
  • В Офісі президента заявили, що домовленість у межах Тристоронньої контактної групи про спільне інспектування в районі Шумів за участю представника координатора від ОБСЄ була досягнута з метою спростування фейків та недопущення нових провокацій.
  • 10 вересня, в ОПУ заявили, що погодженого «одноразового інспектування» в районі Шумів не відбудеться у зв’язку з постійною зміною запитів російської сторони.
  • Також повідомлялося, що Україна не отримала адекватної відповіді на запит щодо дзеркальної інспекції районів розташування незаконних збройних формувань ОРДЛО, в яких моніторингова місія ОБСЄ зафіксувала факти наявності порушень.