Сили АТО могли зупинити колони бойовиків Гіркіна / фото УНІАН

Сили Антитерористичної операції могли зупинити колони бойовиків, які виходили зі Слов’янська та Краматорська 5 липня 2014 року.

Про це в інтерв’ю проекту "Донбас.Реалії" розповів заступник секретаря РНБО Сергій Кривонос, який у 2014 році керував обороною Краматорського аеродрому.

"Маючи певну інформацію зі своїх джерел зі Слов’янська і Краматорська, ми розуміли, що вони будуть виходити. Це розуміння було чітко сформоване між 2 і 3 липня. І вже 4 числа було зрозуміло, що вони підуть в цю ніч з 4 на 5 (липня - ред.). Ми активно вели розвідку і давали координати безпосередньо і по нічному пересуванню колони, і по денному розташуванню противника в Краматорську і потім по виходу колон Гіркіна з Краматорська. Ці координати давалися. Реалізації цих координат не було", - розповів Кривонос.

Відео дня

Читайте такожЕкс-начальник Генштабу розповів, чому сили АТО не зупинили вихід бойовиків Гіркіна зі Слов’янська

Водночас, за словами начальника Генерального штабу ЗСУ в 2014-2019 року Віктора Муженка, обстріли колон бойовиків не велись через ризик для життя місцевих мешканців.

"По-перше, була проблема з застосуванням артилерії, бо були вже максимальні дальності, а то й поза максимальними дальностями можливого ураження артилерії. А якщо б ми застосували авіацію бомбардувальну чи штурмову? Які могли б бути наслідки? Не розуміючи, хто там у нас внизу. Нас і так звинувачують у багатьох моментах, що ми діяли, умовно кажучи, неадекватно обстановці. Тобто набагато більше застосовували сил і засобів, чим було потрібно. А якщо б це було підтверджено масовими жертвами? Яке було б ставлення до сил АТО і як би оцінювалася ситуація по кожному військовослужбовцю, який приймав у цьому участь? Це питання серйозної відповідальності", - говорить Муженко.

Нагадаємо, у ніч з 4 на 5 липня 2014 року угруповання бойовиків, які захопили Слов’янськ, змогли вийти з оточення. Спершу колони перемістилися в сусідній Краматорськ, а звідти попрямували в Донецьк.

5 липня 2014 року сили АТО відновили контроль над Слов’янськом та Краматорськом. На той момент угрупування бойовиків залишили ці населені пункти.

Як повідомляв УНІАН, у неділю, 5 липня, відзначили шосту річницю звільнення Слов'янська та Краматорська.