Спецпредставниця ОБСЄ закликає продовжувати сторони докладати зусиль для збереження перемир'я на Донбасі / Фото УНІАН

Спеціальна представниця чинного голови ОБСЄ в Україні та в Тристоронній контактній групі пані посол Хайді Грау закликає сторони продовжувати докладати всіх зусиль для збереження стійкого і всеосяжного перемир'я на Донбасі.

Як повідомляє сайт ОБСЄ, про це Грау заявила після чергових зустрічей ТКГ та її робочих підгруп у форматі відеоконференцій.

Я закликаю сторони і далі докладати усіх необхідних зусиль для збереження стійкого і всеосяжного перемир'я, - заявила Грау.

За її словами, учасники засідання ТКГ одностайно відзначили, що заходи щодо посилення режиму припинення вогню, погоджені ними чотири тижні тому, успішно діють.

Після набрання чинності заходами 27 червня число порушень режиму припинення вогню скоротилося до найнижчого рівня, будь-коли фіксованого Спеціальною моніторинговою місією ОБСЄ. У зоні конфлікту значно покращилася ситуація у сфері безпеки, що у свою чергу позитивно позначається на житті цивільного населення. Це зайвий раз доводить, що за наявності політичної волі можна досягти конкретних результатів, - зазначила Грау.

Також учасники засідання безпекової робочої підгрупи займалися розробкою оновленого плану розмінування.

Вони значно наблизилися до угоди щодо 20 ділянок розмінування, в тому числі біля контрольних пунктів в'їзду-виїзду. Я закликаю учасників засідання ТКГ підписати і виконати цю угоду, не висуваючи додаткових умов. Не можна забувати про те, що йдеться про життя людей, - зазначила спецпредставниця ОБСЄ.

Економічна робоча підгрупа обговорювала поточні питання водопостачання в окремих районах Донецької та Луганської областей, а також проблеми екології, головну увагу приділяючи екологічному стану вугільних шахт по обидва боки лінії зіткнення.

Читайте такожУ штабі стверджують, що бойовики не порушували "тишу" з початку доби

У центрі дискусій робочої підгрупи з гуманітарних питань було взаємне звільнення і обмін пов'язаних з конфліктом утримуваних. Всі відповідальні мають проявити добру волю, щоб прийти до якнайшвидшої згоди з даного питання, - заявила Грау.

Учасники в конструктивному дусі обговорили технічні можливості доставки гуманітарних вантажів через лінію зіткнення в Луганській області.

Дискусія політичної робочої підгрупи переважно була присвячена постанові Верховної Ради України № 795-IX «Про призначення чергових місцевих виборів у 2020 році». Я шкодую, що з цієї причини учасникам не вдалося обговорити питання порядку денного, спрямовані на імплементацію Мінських угод, - заявила Грау.

Напередодні ТКГ погодила чотири нові ділянки розведення сил на Донбасі.