На початку вересня ЗСУ пішли в наступ на кількох напрямках / фото сили ТРО

Успіхи контрнаступу Збройних сил України на Харківському напрямку дають надію на призупинення бойових дій. Це може статися через каскадний обвал російської армії.

Таку думку висловив екс-заступник начальника Генерального штабу Збройних сил України генерал-лейтенант Ігор Романенко в інтерв'ю "Обозревателю".

"У Росії поки є перевага в ствольній артилерії, в системах залпового вогню. І цей потенціал треба вирівнювати. Виходячи з того, як це відбувається зараз, вказівок на те, що таке вирівнювання відбудеться швидко, немає. Але це (призупинення бойових дій) може статися через каскадний обвал. Нам необхідно досягти успіхів у подібного роду військовій операції, наприклад, на Херсонському або на Донецько-Луганському напрямку", – зазначив він.

За його словами, каскадний обвал армії – це обвальний вплив на противника, коли, наприклад, проривається перша лінія оборони і завдяки морально-психологічному і політичному впливу всі наступні лінії оборони вже не чинять опору.

"Такий військовий прорив може призвести до форс-мажорних обставин у військово-політичному керівництві Росії. Але щоб здійснити це виключно військовим шляхом, нам необхідно сучасних озброєнь в чотири рази більше, ніж ті, які нам поставили союзники за півроку війни", – заявив генерал.

Контрнаступ ЗСУ на харківському напрямку

Нагадаємо, 6 вересня Збройні Сили України почали контрнаступну кампанію на окупованих територіях Харківської області.

Вже 13 вересня заступник Міністра оборони України Ганна Маляр повідомила, що реальна кількість звільнених територій у Харківській області майже вдвічі більша за названі (понад 300 населених пунктів).

В американському Інституті вивчення війни (ISW) заявляли, що контрнаступ українських захисників викликає паніку у впливових осіб з Кремля та підриває й без того низький моральний дух російських військових зі складу так званих елітних підрозділів.