Що відбуватиметься на фронті взимку? / facebook.com/MinistryofDefence.UA

Розвідка США очікує, що зниження темпів бойових дій в Україні збережеться в найближчі кілька місяців, і не бачить ознак ослаблення волі України до опору, незважаючи на атаки на її енергосистему та іншу критично важливу інфраструктуру. Про це заявила директор Національної розвідки США Авріл Хейнс на щорічному форумі національної оборони імені Рейгана, повідомляє Reuters.

"Ми спостерігаємо свого роду зниження темпів "конфлікту" ... і ми очікуємо, що це, ймовірно, триватиме в найближчі місяці", — сказала вона. За її словами, і українські, й російські військові спробують провести переоснащення і поповнити запаси для підготовки до контрнаступу після зими.

"Насправді у нас переважає скептицизм щодо того, чи будуть росіяни насправді готові це зробити. Я думаю, що українці у цей період часу будуть більш оптимістично налаштовані", — додала Хейнс.

Відео дня

Відповідаючи на запитання про наслідки атак Росії на енергосистему України та іншу цивільну інфраструктуру, Хейнс сказав, що мета Москви частково полягала в тому, щоб підірвати волю українців до опору, але вона не була досягнута. Також вона звернула увагу на той факт, що економіка України дуже сильно страждає від таких ударів РФ:

"Наскільки це вплине, буде залежати від того, на що вони підуть, на що вони здатні, наскільки стійкою буде критична інфраструктура, наскільки ми зможемо допомогти їм її захистити. Економіка України страждає дуже сильно... Очевидно, що руйнування енергосистеми матиме вплив і на неї".

Війна в Україні - прогнози щодо бойових дій взимку

Як раніше писало видання The New York Times, зима в Україні призведе до уповільнення наступу з обох сторін. І цього, безумовно, дуже хотіли б в Росії. Аналітики вважають, що війна перейде в нову фазу. За словами офіційних осіб США, Росія, найімовірніше, посилить свої атаки на інфраструктуру, щоб залякати українців. Натомість Україна може розгорнути приховану кампанію, покликану показати, що вона може завдати удару у відповідь навіть на території РФ.

Військовий експерт, офіцер Армії оборони Ізраїлю Ігаль Левін вважає, що фронт взимку навряд чи зупиниться, оскільки українське військове командування може використовувати одну важливу перевагу перед ворогом - в обмундируванні.

Своєю чергою, американський Інститут вивчення війни зазначав, що зима навряд чи зупинить українські сили на шляху звільнення окупованих територій. ЗСУ навпаки можуть скористатися перевагами замерзлої місцевості, щоб рухатися легше, ніж у брудні осінні місяці. 

The Guardian зазначає, що з наближенням зими поставки боєприпасів, а також підвезення зброї на передову стануть повільнішими. Крім того, через відсутність листя на деревах військовим буде важче сховатися від безпілотників противника, хоча густі хмари й ускладнять повітряну розвідку. 

Вас також можуть зацікавити новини: