Жданов пояснив, що свідчитиме про агресивні плани РФ / фото function.mil.ru

Головною ознакою підготовки Росією нового нападу на Україну буде накопичення її військ у 50-кілометровій зоні вздовж кордону. 

Таку думку висловив військовий експерт Олег Жданов в ефірі телеканалу "Україна 24".

За його словами, якщо підрахувати всіх військових РФ, розташованих на європейській частині Федерації, їх там буде близько мільйона.

Відео дня

"Річ у тому, що ту карту, яку представив The Washinghton Post – це карта пунктів постійної дислокації військ. Вони там знаходяться вже десятки років, ще до 2014-го. Це так звані "зимові квартири", ми знали про їх існування", - говорить Жданов.

Він додав, що підготовку країни до війни можна визначити за загальноприйнятими розвідувальними ознаками.

Читайте такожУ США назвали два сценарії можливого вторгнення РФ в Україну-FT

"Перша ознака - це накопичення матеріально-технічних засобів уздовж кордонів тієї країни, проти якої готується агресія. Виведення частин на полігони, їх доукомплектування до штату воєнного часу, проведення навчань і накопичення людського ресурсу. Ось коли вони будуть накопичуватися в 50-кілометровій зоні вздовж нашого кордону, туди виводити частини в райони оперативного призначення, тоді ми будемо розуміти, що Росія переходить на військові рейки", – пояснив Жданов.

Він також спрогнозував, що конфронтація РФ із Заходом впливатиме на ситуацію на Донбасі - вона загострюватиметься.

"На фронті будуть відчувати можливе збільшення кількості обстрілів і збільшення їх вогневої потужності в плані завдання нам втрат. На жаль, ситуація переходить у більш конфронтаційну на лінії розмежування", - резюмував експерт.

Загострення на кордоні України і РФ

11 листопада Bloomberg опублікувало статтю, в якій говорилося про ризики повномасштабного нападу Росії на Україну. В агентстві зазначили, що в колах американських і європейських дипломатів серйозно схвильовані нинішнім переміщенням російських військ у бік кордону України.

У самій Москві це заперечують, називаючи осінню передислокацію військ "демонстрацією сили".

На початку листопада в західних ЗМІ почала з'являтися інформація з посиланням на дані супутникових знімків про активне переміщення російських військових до кордону з Україною. 

При цьому, в Міноборони України дану інформацію заперечували.

Це вже друга ймовірна хвиля загострення на російсько-українському кордоні з березня 2021 року. Однак, як пише Bloomberg, поки концентрація військ РФ відбувається переважно вночі, тоді як навесні в Кремлі відкрито погрожували наступом, чинячи політичний тиск на Україну, ЄС і США.