ЗРК IRIS-T SLM / Diehl Defence

Уряд Німеччини збирається розглянути можливість постачання до України зенітного ракетного комплексу IRIS-T SLM. Як мінімум про це повідомили німецькі ЗМІ, які посилаються на власне джерело у владних коридорах.

Більше того, цей ЗРК може бути вже запущений в Україні з листопада, а навчання українських операторів може розпочатися одразу після ухвалення рішенням щодо передачі IRIS-T SLM.

ЗРК IRIS-T SLM

IRIS-T SLM - розробка німецької компанії Diehl Defence, яка ідеологічно доволі схожа на норвезький NASAMS. В обох комплексах використовується вкрай прагматичне рішення із перетворення ракети "повітря-повітря" на зенітну.

Відео дня

Якщо у NASAMS обрано американську AIM-120, то німці вже мали власну розробку - ракету IRIS-T, яку створювали з 1995 по 2005 рік. Але для зенітної версії її фактично прийшлось повністю переробити, бо це була ракета для ближнього повітряного бою з дальністю пуску до 20 км.

Ракета" повітря-повітря " IRIS-T / Diehl Defence

Головна особливість ракети вкрай складна комбінована система наведення на ціль, яка складається з радіокомандної системи, супутникової навігації та інерціальної системи, а на саму ціль вона вже наводиться завдяки інфрачервоної головки самонаведення.

На першому етапі була розроблена версія ЗРК ближньої дії для шведської армії - IRIS-T SLS, який більше відомий за назвою RBS-98. У ньому використано майже незмінену IRIS-T з інфрачервоною головкою, яка отримала потужніший двигун. Враховуючи наземний старт її діяльність дії оцінюється на рівні до 20-25 км. RBS-98 завершив фінальні випробування влітку 2020 року.   

ЗРК IRIS-T SLM / Diehl Defence

Паралельно з доведенням до серійного виробництва IRIS-T SLS, розробник Diehl Defence просуває версію IRIS-T SLM - ЗРК середньої дальності, який має забезпечити захист на відстані до 40 км та до 20 км за висотою. Для цього ракету IRIS-T кардинально переробили, збільшили у розмірах та замінили інфрачервону головку самонаведення на радіолокаційну.

Також у сам комплекс додали повноцінну окрему радіолокаційну станцію TRML-4D від ще однієї німецької компанії Hensoldt, забезпечує огляд на 250 км. Також у комплекс інтегрована станція радіотехнічної розвідки від цієї ж компанії. А управління комплексом здійснюється завдяки програмному забезпеченню керування боєм IBMS-FC від Airbus.

Вперше IRIS-T SLM протестували у складі комплексу у 2014 році. Через чотири роки Diehl Defence продав свою розробку Єгипту, який у підсумку замовив 16 ЗРК. Існує не підтверджена інформація, що Каїр отримав перший комплекс лише восени 2021 року.

ЗРК IRIS-T SLM / Diehl Defence

IRIS-T SLM vs NASAMS-3

Якщо відкинути за дужки той факт, що виробництво зенітних ракетних комплексів IRIS-T SLM займає доволі багато часу, принаймні на прикладі з Єгиптом мова йде про три роки, то ЗРК виглядає доволі жваво і він може скласти якісну конкуренцію NASAMS-3.

Хоча IRIS-T SLM та NASAMS-3 мають однакову дальність у 40 км та висотність знищення цілей у 20 км, німецька розробка відрізняється тим, що має вертикальний старт. І це вкрай важлива риса, бо це нівелює воронку мертвої зони, яка утворюється над комплексом із запуском ракет під кутом. Також це зменшує час на пуск, коли ціль заходить з несподіваного напряму, бо нема потреби розгортати пускову.

IRIS-T SLM vs NASAMS

Також у ЗРК IRIS-T SLM потужніший радар який бачить цілі на відстані до 250 км проти AN/MPQ-64 Sentinel з 75 км дальності. І хоча можливості власної РЛС у комплексі вже не мають кричущого значення, через інтеграцію ЗРК до єдиних систем управління протиповітряної оборони, дальність огляду ніколи не буває зайвим. Але враховуючи вартість зенітних ракетних комплексів та рідкість їх замовлення, виробник буде готовий замінити РЛС на будь-яку в залежності від бажання та гаманця замовника. 

Водночас у NASAMS-3 є вкрай важлива перевага. Норвежці декларують, що їх комплекс здатний знищувати балістичні цілі. Для IRIS-T SLM такої можливості не згадується.

Також ще одна перевага NASAMS у використанні ракет AIM-120. Це одна з небагатьох ракет "повітря-повітря", яка довела свою ефективність в умовах реальних боїв. Також, для країни яка має на озброєнні її повітряну версію, обслуговування NASAMS буде трохи дешевшим та простішим. Нарешті, NASAMS більш популярний, а ракета AIM-120 взагалі є бестселером на ринку, тобто і комплекс і ракета буде регулярно оновлюватись та модернізуватись. Також залишається питання - яка ціна IRIS-T SLM, бо жодної достовірної інформації щодо вартості комплексу немає.

Характеристики ЗРК IRIS-T SLM

  • Виявлення цілей по дальності: до 250 км
  • Знищення цілей на відстані: до 40 км
  • Знищення цілей на висоті: до 20 км