Розвідка США розкрила плани Росії щодо можливого вторгнення в Україну / фото REUTERS

Розвідка США відкрила плани Росії щодо можливого вторгнення в Україну. Американці припускають, що це може трапитись на початку 2022 року. Йде мова про ймовірну атаку з окупованого Криму, через кордон з Росії та через Білорусь.

Відповідну інформацію американська розвідка вже минулого тижня скерувала в НАТО, щоб попередити, пише Bloomberg з посиланням на дані розвідки.

"Сполучені Штати поділилися з європейськими союзниками розвідувальними даними, включаючи карти, які показують нарощування військ Росії і артилерії для підготовки до швидкого, широкомасштабного прориву в Україну з кількох місць", – пише Bloomberg.

Відео дня

Журналісти додають, що це тільки за умови "якщо президент Володимир Путін вирішить вторгнутися, за словами людей, знайомих з розмовами".

Читайте такожПутін готується напасти: у розвідці розповіли, коли чекати на нову атаку проти України

Цю інформацію надали НАТО, щоб підтвердити стурбованість Вашингтона можливими намірами президента Росії.

Посилаючись на дані розвідки, враховуючи кількість особового складу та техніки, Bloomberg описало ймовірний сценарій дій Москви, а саме:

  • російські війська переходитимуть до України з окупованого Криму, кордону з Росії та через Білорусь;
  • одночасно орієнтовно 100 батальйонних тактичних груп – потенційно 100 000 солдатів. Вони можуть бути розгорнуті для "операції на перетятій місцевості та в умовах холоду";
  • вона охоплює більшу територію і підготовлення до потенційно тривалої окупації.

Джерела Bloomberg стверджують, що майже половина тактичних російських груп вже на позиціях, а будь-яке вторгнення супроводжуватиметься підтримкою авіації.

Разом з тим, двоє людей розповіли Bloomberg, що Москва також призвала десятки тисяч резервістів у безпрецедентному для пострадянських часів масштабі.

За даними розвідки США, разом з тим відбувається зростання російської дезінформації, спрямованої проти України. У Москві навіть найняли агентів, щоб спробувати посіяти дестабілізацію всередині української держави.

Ситуація на кордоні РФ і України: що відбувається

11 листопада Bloomberg опублікувало статтю, в якій говорилося про ризики повномасштабного нападу Росії на Україну. В агентстві зазначили, що в колах американських і європейських дипломатів серйозно схвильовані нинішнім переміщенням російських військ у бік кордону України.

У самій Москві це заперечують, називаючи осінню передислокацію військ "демонстрацією сили".

На початку листопада в західних ЗМІ почала з'являтися інформація з посиланням на дані супутникових знімків про активне переміщення російських військових до кордону з Україною. 

При цьому, в Міноборони України дану інформацію заперечували.

Це вже друга ймовірна хвиля загострення на російсько-українському кордоні з березня 2021 року. Однак, як пише Bloomberg, поки концентрація військ РФ відбувається переважно вночі, тоді як навесні в Кремлі відкрито погрожували наступом, чинячи політичний тиск на Україну, ЄС і США.

Очільник вітчизняного МЗС Дмитро Кулеба заявив, що загроза повномасштабного військового вторгнення в Україну з боку Росії дійсно існує, але Київ проводить необхідну роботу для того, щоб такий сценарій не було реалізовано.

Вторгнення РФ в Україні: що відомо