На Луганщині СБУ затримала одного з ключових організаторів псевдореферендуму за "ЛНР" / фото ssu.gov.ua

Служба безпеки України затримала в Сєвєродонецьку одного з ключових організаторів антиконституційного "референдуму" зі створення так званої "ЛНР".

Як повідомляє прес-центр СБУ, затриманий – колишній український чиновник, який багато років працював на керівних посадах в органах внутрішніх справ та очолював управління транспорту Луганської міськради.

Навесні 2014 року він приєднався до проросійських терористів та став активним учасником антиукраїнських мітингів в обласному центрі.

Відео дня

"Зрадник отримав посаду так званого "голови координаційної народної ради Луганської області". Він брав активну участь в організації та проведенні у регіоні антиконституційного "референдуму" 2014 року щодо створення псевдоутворення "ЛНР". Чоловіку не вдалося довго утриматись на керівних позиціях в "органах влади" так званої "ЛНР" та невдовзі його відтіснили нові "фаворити" проросійських терористів", - повідомили в СБУ.

Читайте такожСБУ затримала у Києві російського куратора ватажків "ДНР", причетного до збиття MH17

За оперативною інформацією, протягом кількох років він намагався займатись бізнесом на тимчасово окупованій території. Однак згодом він усвідомив відсутність там будь-яких перспектив, вирішив отримати закордонний паспорт, придбати нерухомість і легалізуватися на контрольованій урядом території України. У ході спецоперації співробітники СБУ встановили місце перебування зловмисника в Сєвєродонецьку.

Йому повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, вчинене представником влади, або повторно, або за попередньою змовою групою осіб, або поєднане з розпалюванням національної чи релігійної ворожнечі) Кримінального кодексу України.

Затриманому загрожує до 10 років позбавлення волі.

Як повідомляв УНІАН, Донецький апеляційний суд засудив двох мешканців с. Щурове Лиманського району до 5 років позбавлення волі за посягання на територіальну цілісність і недоторканність України (ч. 2 ст. 110 КК України).