Фокін поки не бачив підтверджень того, що Росія веде війну проти України  / фото facebook.com/VPFokin/

Перший заступник голови української делегації у Тристоронній контактній групі (ТКГ) з врегулювання ситуації на Донбасі Вітольд Фокін поки не бачив підтверджень того, що Росія веде війну проти України.

Читайте такожФокін назвав причини "майже п'ятирічного тупцювання на одному місці" у врегулюванні ситуації на ДонбасіЯк передає кореспондент УНІАН, про це Фокін сказав на засіданні Комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування. Трансляцію засідання вів у Facebook член фракції «Голос» Роман Лозинський.

Під час засідання народний депутат від «Слуги народу» Дмитро Гурін звернувся до Фокіна із запитанням: «Чи є у нас зараз війна з Росією? І я б хотів почути: так чи ні».

Відео дня

На що Фокін відповів: «Стосовно війни. Я не політик і зробити якесь визначення цього я не можу. Бо жодного підтвердження, що там ведеться війна між Росією і Україною поки що я не бачив».

Через які саме слова Фокіна здійнявся скандал

За інформацією видання "Новое время", Вітольд Фокін в інтерв’ю «Українському радіо» назвав сили РФ в окупованих районах Донбасу «повстанцями», що викликало резонанс в суспільстві. «Потрібно або такий самий контингент (військовий контингент ООН, – ред.) розташувати на кордоні з Росією, щоб припинити звідти допомогу повстанцям, або по всій території», – сказав Фокін.

Також, як пише "Дзеркало тижня", в цьому інтерв’ю Фокін натякнув, що вважає причиною війни на Донбасі мовне питання. «З чого починався конфлікт на Донбасі? Попередня влада пообіцяла людям, що будуть послаблення у використанні державної мови. Що їм буде дозволено проводити ділові зустрічі, вести документацію і т.д. російською мовою. Я не бачу в цьому нічого страшного», – сказав він.

Скандальна заява Фокіна щодо Донбасу: що сказав заступник керівника делегації в ТКГ в попередньому інтерв’ю

  • Фокін в інтерв'ю виданню "Страна" заявив, що виступає за надання особливого статусу всій території Донецької та Луганської областей, а не тільки їх окупованій частині. Про свою позицію щодо особливого статусу Фокін розповів, відповідаючи на запитання про амністію бойовиків. 
  • Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков зазначив, що заяви першого заступника голови української делегації у Тимчасовій контактній групі Вітольда Фокіна щодо "особливого статусу" для всього Донбасу і загальної амністії бойовиків не відповідають національним інтересам України та є провокативними.
  • Голова Офісу президента Андрій Єрмак зазначив, що слова Фокіна не відображають офіційної позиції України.
  • Пізніше журналіст і учасник перемовин в ТКГ Сергій Гармаш розповів, що Фокін показував первинний узгоджений варіант інтерв’ю, у якому після слів про амністію уточнялося, що мова не йде про військових злочинців. Цю інформацію підтвердив й міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков.