В України було близько 46 ядерних боєголовок на твердому паливі, решта були рідиннопаливними / фото Depositphotos

Компенсація Україні після підписання Будапештського меморандуму повинна була б скласти близько 250 мільярдів доларів.

Про це повідомив перший президент України Леонід Кравчук в ефірі програми «Бацман».

"Ядерне озброєння було тактичне, яке теж пішло у Росію. Були носії Backfire, ці знамениті літаки. Вони теж перейшли до Росії. Якщо все порахувати, то це десь в межах $250 мільярдів", - сказав Кравчук.

Відео дня

Проте, за його словами, Україна не вела з США переговори про компенсацію такої суми.

Читайте такожІноді краще мовчати: чим небезпечна ідея влади про новий масштабний договір на кшталт Будапештського меморандуму

"Такої прямої розмови не було. Але було сказано про витрати. Тоді ми не знали цифр, як сьогодні. Я ж читав, спілкувався з людьми, звертався до тих, хто розбирається в цьому ділі. Тому що президент, при всій повазі, не всіма фактами і цифрами може володіти. І це нормально, він не може все знати. Було сказано, що це дуже великі витрати на постановку цієї зброї на території України, ще більше витрати можуть бути при ліквідації зброї", – пояснив Кравчук.

Екс-президент нагадав, що в України було близько 46 ядерних боєголовок на твердому паливі, решта були рідиннопаливними.

"Рідке паливо в ракетах було страшніше атомної зброї. Мені хіміки говорили, що якщо воно, не дай господи, розіллється десь на території, земля на десятки років, а то й більше, виходить з обігу. Я говорив про це: "Як нам? Ми, Україна, самостійно це зробити не можемо. Росія хоче лише забрати ядерні боєголовки", - розповів перший президент України.

4 грудня 1994 року між Україною, США, РФ і Великобританією було підписано Будапештський меморандум, який гарантував Україні територіальну цілісність і безпеку в обмін на відмову від ядерного арсеналу.

Як повідомляв УНІАН, у НАТО розповіли про важливість ядерної зброї для альянсу.