НАТО в Чорному морі - Столтенберг анонсував посилення підтримки України / Фото УНІАН, Олександр Шепелєв

Генеральний секретар Організації північноатлантичного договору Єнс Столтенберг заявив, що НАТО продовжує посилювати підтримку для України в Чорному морі.

Як передає кореспондент УНІАН, про це Столтенберг сказав у Брюсселі на спільній прес-конференції з прем'єр-міністром України Денисом Шмигалем, яка транслювалася онлайн.

Читайте такожІндія розробляє палубний винищувач нового покоління

Відео дня

Столтенберг заявив, що треба розуміти стратегічну важливість Чорного моря для Альянсу, яке омиває береги трьох країн-членів НАТО - Туреччини, Болгарії і Румунії, а також двох близьких партнерів, які високо цінуються - України і Грузії. "Водночас ми бачили значне воєнне нарощення Росії у Чорному морі, не в останню чергу через незаконну анексію Криму, і також більшу присутність сил у морі і повітряному просторі", - сказав Столтенберг.

Він нагадав, що Альянс теж збільшив свою присутність у Чорному морі, зокрема завдяки збільшенню військово-морських сил і здійсненню патрулювання в повітряному просторі. Також на суходолі біля Чорного моря розміщено більше військ Альянсу, і ці війська проводять навчання. У Крайові (Румунія) розміщується багатонаціональна бригада Альянсу. "НАТО посилило свою воєнну присутність у регіоні Чорного моря, тому що ми визнаємо велику стратегічну важливість цього регіону для всіх країн-членів НАТО, але і також для нашого близького партнера, України", - заявив Столтенберг.

"Ми також збільшуємо нашу підтримку для наших партнерів, України і Грузії. Зоерема, завдяки цій підтримці ми допомагаємо їхнім морським силам, включно з береговою охороною", - заявив Столтенберг.

Також він сказав, що в Альянсі зацікавлені забезпечити в Чорному морі свободу судноплавства і застосування міжнародного права, і що не буде домінування однієї країни над цими водами.

Україна - НАТО: що було раніше

  • Президент України Володимир Зеленський в інтерв'ю Axios, яке вийшло на американському каналі HBO, заявив, що Україна хоче бути рівноправним членом НАТО. "Це одне з найважливіших питань безпеки - тієї самої безпеки, про яку говорить президент Байден. В такому разі в мене є дуже просте питання: пане президенте, чому ми досі не в НАТО?", - заявив Зеленський.
  • Зеленський висловив сподівання що за роки правління новообраного президента США Джо Байдена Україна і Сполучені Штати ввійдуть у новий етап відносин, що посилить безпеку нашої держави.