ПТРК "Стугна" / Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine | Facebook

В боях проти армії РФ вітчизняний протитанковий ракетний комплекс "Стугна" від Державного київського конструкторського бюро "Луч" вже посів своє гідне місто у військовому "пантеоні" десь поряд із Bayraktar TB2.

А все через велику кількість відео, які оператори цього ПТРК знімають під час знищення російської бронетехніки.

Відео дня

ПТРК "Стугна" - характеристики

Одразу слід зазначити, що ПТРК "Стугна" має вкрай високі характеристики, які дозволяють знищувати з нього будь-який танк противника, не говорячи вже про іншу бронетехніку.

В першу чергу мова йде про бронепробиття, яка становить не менше 800 мм броні (для ракети РК-2С калібру 130 мм), при цьому, завдяки тандемній бойовій частині повністю ігнорується динамічний захист танка.

ПТРК "Стугна" / Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine | Facebook

Другий вкрай важливий показник - дальність пуску. З ПТРК "Стугна" можливо впевнено знищувати ворога на відстані 5 км, що вдвічі більше ніж у відомого американського ПТРК FGM-148 Javelin.

ТТХ "Стугна-П"

  • Вага пускової: 38,2 кг 
  • Вага ракети РК-2С: 30 кг
  • Дальність ураження цілей: до 5 км
  • Бронепробиття: не менше 800 мм за динамічним захистом

Особливості ПТРК "Стугна"

Водночас у "Стугни" є одна вкрай важлива особливість - пульт керування, який можливо віднести на відстань до 50 метрів від пускової.

ПТРК "Стугна" / Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine | Facebook

Тобто оператор може перебувати у повній безпеці. Наприклад, як це зробили бійці, що знищили бронемашину ворога без жодного ризику потрапити під вогонь у відповідь.

Щодо точності "Стугни", то її достатньо для того, щоб поцілити у амбразуру ДОТа, а не те, що танк. Така "снайперська" робота можлива завдяки лазерному наведенню. Але вітчизняний комплекс використовує не традиційних алгоритм, коли ціль підсвічується лазером, а головка самонаведення бачить "пляму" та летить на неї, а  так звану "лазерну стежку".

Цей принцип наведення, який використовується у більшості ракет від ДККБ "Луч", полягає у тому, що лазер світить у хвіст ракеті та керує її польотом.

Такий спосіб наведення дозволяє наши протитанкістам регулярно демонструвати майстерне знищення танків РФ пострілом у найбільш вразливе місце - боєукладку, що призводить до моментального знищення і бронемашини і її екіпажу.

Також слід зазначити, що "працювати" зі "Стугни" можливо у будь-який час доби, приціл має електронно-оптичний перетворювач, або, на сучасніших версіях - тепловізор.

Сам комплекс, враховуючи його можливості, доволі мобільний, пускова важить близько 40 кг, а ракета - 30 кг. Тобто для його застосування та переміщення достатньо розрахунку з декількох осіб.

ПТРК "Стугна" / Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine | Facebook