Світан заявив, що розглядається декілька варіантів надання F-16 Україні / US Air Force

Зараз розглядаються три варіанти дій щодо надання Україні винищувачів F-16, зокрема, з залученням іноземних пілотів. Про це заявив військовий експерт та полковник запасу ЗСУ Роман Світан.

В ефірі телеканалу "Еспресо" експерт зазначив, що перший та основний напрямок – це повна модернізація українського авіапарку для переходу на літаки F-16.

"Для цього потрібно близько 200 літаків, підготовка аеродромів та техніко-експлуатаційних частин, інженерно-технічного складу, заводи з ремонту та обслуговування. Це триватиме кілька років, два-три роки точно, щоб повністю підготувати базу", – пояснив він.

Відео дня

За словами Світана, другий варіант полягає в підготовці українського льотного складу.

"Перекидання нам літаків F-16 на аеродроми у режимі "підскоку". Тобто, коли літаки виконують бойове завдання, а технічне обслуговування відбувається на базах Європи", – зазначив експерт. 

Водночас Світан додав, що почали обговорювати ще один варіант, який передбачає участь іноземних пілотів.

"Третій варіант, який також починає обговорюватися – це використання на F-16 американських льотчиків, які вже виявили бажання виконувати бойові завдання на F-16 з наших аеродромів, вступивши до нашого іноземного легіону. Усі три напрямки опрацьовуються та всі перспективні", – підсумував військовий експерт.

Літаки для України: останні новини

Словаччина оголосила про надання Україні винищувачів МіГ-29. Наша країна отримає 13 таких літаків. 

Крім того, про передачу МіГ-29 Україні заявили і в Польщі. Президент країни Андрій Дуда аносував поставку чотирьох літаків, наголосивши, що решту винищувачів ще готують.

Водночас військовий експерт, офіцер резерву Повітряних сил Збройних сил України Андрій Крамаров вважає, що літаки, які пообіцяли надати в Польщі та Словаччині, можуть бути модифіковані під стандарти НАТО. Крім того, на них стоїть покращена авіоніка.

Вас також можуть зацікавити новини: