Випробування ядерної бомби B61 12-ї модифікації ведуться з 2015 року / twitter.com/clocksstrike13

Модернізація термоядерної бомби B61 до 12-го покоління перетворила авіаційний боєприпас з тактичної зброї в стратегічну.

Про це виданню "Армейский стандарт" заявив колишній начальник управління військової безпеки апарату Ради безпеки Росії, екс-начальник Головного штабу РВСН (у 1994-1996 роках) генерал-полковник Віктор Єсін.

Російський експерт припустив, що можливість літаків-носіїв ракет B61-12 базуватися на базах НАТО в Литві чи Латвії "фактично змінює статус цієї ядерної зброї".

Відео дня

Читайте такожDefense News: США готують свою найсучаснішу ядерну бомбу до масового виробництва

"По відношенню до Росії вона перестає бути тактичною, оскільки здатна легко діставати до об'єктів центрального промислового району країни, великих міст, включаючи Москву. Це дозволяє зробити B61-12 істотним доважком до тих стратегічних наступальних сил, якими сьогодні володіють США", - вважає російський генерал-полковник.

Єсін також зазначив, що разом із бомбою удосконалюються її літаки-носії, зокрема, американські F-15 Eagle, F-16 Fighting Falcon, а також європейські Tornado. Крім того, зброю отримають винищувачі п'ятого покоління F-35 Lightning II, стратегічні бомбардувальники B-52 Stratofortress і B-2 Spirit, а також перспективний малопомітний B-21 Raider.

Раніше УНІАН повідомляв, що Військово-повітряні сили (ВПС) США спільно з Національним управлінням ядерної безпеки (NNSA) провели серію випробувань керованої ядерної бомби проекту B61-12. Це були "перші кваліфікаційні випробування "від і до" для B61-12 на стратегічному бомбардувальнику B-2A Spirit".