Москва може агресивно відреагувати на створення ПЦУ / УНІАН

За іронією долі, саме Москва з 2014 року, сама того не бажаючи, дала Україні великий поштовх до консолідації і зміцнення своєї національної ідентичності.

Анексія Криму, війна на Донбасі і відновлення посягань Російської православної церкви на відновлення якщо не географічної, то хоча б культурної московської імперії сильно вплинули на усвідомлення українців своєї національності.

Про це пише Sueddeutsche Zeitung, додаючи, що давно прострочене створення і міжнародне визнання незалежної Православної церкви України стало новим кроком у цьому напрямку. Однак, ПЦУ ще доведеться продемонструвати, що вона дещо більше, ніж безумовно пов’язана з державою конфесія. Крім того, зміцнення національної і культурної ідентичності може дечого коштувати українцям.

Відео дня

Кілька років тому Андрій Ілларіонов, який колись був радником Володимира Путіна, став одним з перших, хто передбачив російську анексію Криму. Тепер же, посилаючись на старі контакти, він говорить, що для російського автократа поява непідконтрольної РПЦ української церкви – це катастрофа не менших масштабів, ніж падіння Російської імперії чи СРСР. Цілком вірогідно, що це правда. Адже претензія Росії на роль лідера слов’янського світу опирається суто на вигаданій культурній і духовній перевазі над «загниваючим» Заходом. Оскільки політично і економічно Москва конкурувати не може.

Читайте такожWall Street Journal: Незалежна церква України відбирає у Росії вплив на українців

Україна була найбільш важливим діамантом в короні РПЦ. Її втрата навряд чи лишиться без помсти Путіна. Навіть до цього часу вважалося, що Москва навряд чи піде на поступки на Донбасі чи в інших конфліктних питаннях. А тепер це стало ще менш вірогідним. Ідеологи путінського режиму, невдоволені маріонетками в окупованих Луганську і Донецьку, можуть імпульсивно висунути пропозицію про анексію цих українських міст.

Якщо буде потреба, Путін чи його можливо більш радикальний наступник може навіть влаштувати церковні конфлікти у потрібних місцях аж до кровопролиття. А потім під надуманим приводом «захисту російськомовних православних людей» Москва може влаштувати вторгнення у інші регіони України. Тож не виключено, що Україну чекає ризикований шлях.