Торік багаті ставали ще більш заможними, а бідні - біднішими / Flickr/401(K) 2012

Світове багатство розподіляється все більш нерівномірно. І підтвердженням цьому став звіт, який вказує на те, що 26 найбагатших мільярдерів світу володіють такими з статками, як і 3,8 мільярдів найбідніших людей на планеті разом узяті.

У щорічному звіті, підготовленому до Всесвітнього економічного форуму в Давосі, організація Oxfam зазначила, що у 2018 році багаті ставали ще більш заможнішими, а бідні – ще біднішими, пише The Guardian. Розширення розриву між ними підриває всі зусилля, націлені на боротьбу проти бідності. При цьому, в організації запропонували запровадити глобальний податок на багатство на рівні 1%, щоб зібрати 418 мільярдів доларів. Цього вистачить, щоб дати освіту кожній дитині на планеті, яка зараз не ходить до школи. А також забезпечити медичні послуги, які можуть запобігти трьом мільярдам смертей.

Читайте такожРосійські олігархи з початку року збідніли майже на $150 мільйонів

Відео дня

За оцінками Oxfam, на планеті зараз живе 2200 мільярдерів. Їхні сукупні статки в 2018 році зросли на 900 мільярдів доларів. Таким чином, торік ці люди кожного дня багатіли на 2,5 мільярди доларів.  В організації також зауважили, що кількість мільярдерів, чиї статки дорівнюють тому, чим володіє бідна половина населення світу, скоротилася до 26 людей в минулому році. Хоча в 2017-му таких було 43, а в 2016 – 61.

Oxfam також виявили, що за 10 років після світової фінансової кризи кількість мільярдерів у світі подвоїлася. У 2017-2018 роках кожних два дні у світі десь з’являвся новий мільярдер. Найбагатша людина планети – засновник Amazon Джеф Безос. Йог статки зросли до 112 мільярдів доларів. Лише 1% від його багатства дорівнює цілому бюджету системи охорони здоров’я Ефіопії, країни з населенням 105 мільйонів людей.

«Стрімке скорочення кількості людей, які живуть в надзвичайних злиднях, стало найбільшим досягненням останньої чверті століття. Але зростання нерівності підриває будь-який подальший прогрес», - сказав директор Oxfam з питань кампаній і політики Метью Спенсер.