Меркель прийняла Джонсона в Берліні / REUTERS

Причин виключення Росії з "Великої вісімки" не усунено, говорити про повернення до цього формату передчасно.

Про це 21 серпня заявила канцлерка Німеччини Ангела Меркель на спільній прес-конференції в Берліні з прем'єр-міністром Великобританії Борисом Джонсоном. Про це повідомляє видання "Гордон".

За словами канцлерки, є "легкий рух" у реалізації мінського процесу, і якби вдалося добитися великих успіхів в імплементації Мінських угод, ситуація з поверненням РФ у G7 могла б змінитися.

Відео дня

"Станом на сьогодні маю сказати, що ми просунулися ще не так далеко, щоб причини [виключення РФ], датовані 2014 роком, було виключено", – сказала Меркель.

Джонсон зі свого боку підкреслив, що абсолютно згоден із канцлеркою.

"Доводи на користь повернення Росії в G7 ще потрібно буде знайти", – заявив британський прем'єр.

Він нагадав про інцидент з отруєнням у британському Солсбері колишнього співробітника ГРУ Сергія Скрипаля та його доньки Юлії, а також про воєнні дії в Україні.

До G7 входить сім країн: США, Канада, Великобританія, Німеччина, Франція, Італія та Японія.

Читайте такожУкраїнське питання буде вирішальним: у Франції назвали умови повернення Росії у G8

Росія брала участь у самітах неофіційного клубу найрозвинутіших країн світу з 1997 року. Країни G7 відмовилися від формату "Великої вісімки" в березні 2014 року через анексію Криму.

19 серпня 2019 року на зустрічі з президентом Росії Володимиром Путіним президент Франції Еммануель Макрон заявив, що питання повернення до формату "Великої вісімки" і нормалізації стосунків між Росією та ЄС залежить від урегулювання ситуації на сході України.

20 серпня глава Білого дому Дональд Трамп зазначив, що попередній американський президент Барак Обама хотів виходу РФ із "Великої вісімки", але, на його думку, "набагато доречніше" було б залишити РФ у цьому блоці.

21 серпня телеканал CNN повідомив із посиланням на джерело, що Трамп і Макрон домовилися запросити Росію на саміт G7 у 2020 році.