фото УНІАН

Чим більш віддаленим стає особистий досвід війни, тим більше має значення вшанування пам’яті. Як говорив імператор Візантії Маврикій: «Народ, який забуде своїх захисників, і сам буде забутий». Сьогодні мало людей знають свою історію. І це теж важливо, тому що нинішній стратегічний і політичний контекст менш стабільний, ніж в будь-який період після Другої світової війни.

Загрози дуже швидко диверсифікуються, поширюються і посилюють, — пише The Telegraph. Глобальна арена характеризується постійним протистоянням і поверненням старої ери конкурування «великих держав».

Читайте такожBloomberg: Росія може почати ядерну війну в Балтії

Відео дня

«Амбітні країни, такі як Росія, Китай й Іран поводять таким чином, що це кидає виклик нашій безпеці, стабільності й процвітанню», - пише видання.

Все це «приправлено» ще й загрозою від недержавних акторів, таких як «Ісламська держава», які використовують терор, щоб підірвати західний спосіб життя. Крім того, ситуація погіршується масовою міграцією й підйомом популізму. Багатостороння система, яка підтримувала стабільність з 1945 року, під загрозою. І це вимагає глобальної відповіді, щоб модернізувати й захистити її. Характер політики й способу ведення війни змінюється швидко завдяки викривленню інформації й темпам технологічного прогресу. Суперники Заходу стали майстрами у використанні тонкої межі між миром і війною. Те, що становить собою зброю у цій «сірій зоні» не обов’язково робить звук «бабах».

Енергія, хабарі, корупційні бізнес-практики, кібератаки, вбивства, фальшиві новини, пропаганда, солдати без розпізнавальних знаків на уніформі, найманці, існування яких можна заперечувати, а також узурпація ланцюгів поставок, крадіжка інтелектуальної власності й старомодне військове залякування – все це приклади нової альтернативної «зброї», яку використовують, щоб досягти перевагу, посіяти незгоду, підірвати західну політичну згуртованість. Всі вони використовуються, щоб знищити західний спосіб життя.

Читайте такожNational Interest: США в 50-х роках були готові скидати ядерні бомби на мирне населення СРСР

Прикладів застосування такої нової зброї було багато в останні часи. Різні країни використовували опосередковані сили на Близькому Сході. Росія відправила найманців з групи «Вагнер» у різні частини Африки. New York Times писала, що Москва тепер випробовує нові тактики дезінформації через Facebook для впливу на африканські країни. А газета Daily Maverick з ПАР писала про те, що Кремль будує «русский мир» в дев’яти країнах на континенті.

Звісно, навряд чи хтось наважиться оголосити комусь війну в традиційній формі. Але бездумна поведінка і відсутність поваги до міжнародного закону в сукупності із застосуванням нових типів «зброї» може призвести до катастрофічної глобальної помилки.