Президент Білорусі Олександр Лукашенко і президент РФ Володимир Путін \ REUTERS

У Сочі проходить зустріч президентів Росії і Білорусі Володимира Путіна і Олександра Лукашенка. Основна тема переговорів глав держав - узгодження плану економічної інтеграції.

Читайте також"Стояти на смерть": у Мінську проходять масові протести проти інтеграції з РФ - сталися перші сутички (фото, наживо)

«Ми вам вдячні за те, що ви прийняли запрошення, до нас приїхали сьогодні. І саме сьогодні це важливо, тому що завтра виповнюється 20 років Союзному договору»,- звернувся до Лукашенка російський президент.

Відео дня

Раніше сторонами допускалася можливість підписання угоди щодо інтеграції до 8 грудня - ювілею створення Союзної держави.

«Ми приїхали тільки для того, щоб проаналізувати хід нашого аналізу, як ви сказали, нашого Договору, і не просимо нічого, не наполягаємо ні на чому», - відповів президент Білорусі. Він додав, що в рамках договору повинні бути вироблені рівні умови для життя і роботи людей і господарських суб'єктів обох держав. «Рівні умови і більше нічого не треба», - підкреслив Лукашенко.

REUTERS

Він також відзначив необхідність встановлення рівних умов щодо закупівлі газу і нафти. «Ми не просимо, як деякі кажуть, дешевий газ, дешеву нафту. Якщо наші підприємства купують за $200, значить і конкуруючі підприємства повинні мати таку ж ціну. В іншому випадку ми просто не створимо основу наших відносин. Ось єдина проблема, над якою працюють наші уряди», - сказав білоруський президент.

Крім президентів двох держав, у переговорах беруть участь прем'єр-міністри Дмитро Медведєв і Сергій Румас, а також члени урядів Росії та Білорусі.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні в Мінську проходить акція протесту проти інтеграції з Росією. Люди зібралися на Жовтневій площі, а також шикуються в ланцюг уздовж головних вулиць столиці. Учасники ланцюга не тримають ніяких плакатів, просто стають пліч-о-пліч. Пізніше активісти зібралися біля будинку профспілок, де на мітингу виступили лідери, в тому числі блогери і поети. Десятки учасників акції на сходах Палацу республіки порвали портрети президента Росії Володимира Путіна. Причому дуже по-білоруськи: обривки потім зібрали і забрали, щоб не залишати сміття. Люди при цьому скандували «Жыве Беларусь!».

Протести в Мінську \ Радіо Свобода