Ілюстрація / REUTERS

Франція у суботу залишається паралізованою акціями протесту - до страйку громадського транспорту, викликаного пенсійною реформою, додалися перекриття магістралей через протести транспортних компаній проти зростання цін на дизельне паливо.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на RFI.

У Парижі в ці вихідні очікуються сильні перебої громадського транспорту. За розкладом будуть працювати тільки 1 і 14 гілки столичного метро, ​​на яких курсують автоматичні поїзди без машиністів. Решта гілок залишаться або повністю, або частково закриті.

Читайте такожСтрайк у Франції: проблеми з транспортом, у Парижі затори на 350 кілометрів (фото)

З перебоями курсуватимуть також автобуси. Більш-менш регулярно їздитимуть в ці вихідні паризькі трамваї. Тільки декілька годин на день будуть ходити приміські експрес-електрички (RER).

У компанії SNCF, операторі французьких залізниць, повідомили в суботу вранці, що планується скасувати від 85% до 90% швидкісних поїздів TGV, регіональних і приміських електричок по всій Франції.

З труднощами в пересуванні зіткнуться також автомобілісти. Європейська організація автоперевізників проводить в цю суботу у Франції акцію протесту проти зростання цін на дизельне паливо. Блокада автомагістралей і так звана операція "равлик" торкнеться 11 регіонів країни.

Чергова акція протесту "жовтих жилетів" за підтримки профспілок проходить в суботу у різних містах Франції. Найчисленніша демонстрація очікується в Парижі.

Нагадаємо, десятки тисяч французів влаштували загальнонаціональний страйк через плани уряду провести пенсійну реформу. Протестують лікарі, юристи, поліціянти, авіадиспетчери, водії громадського транспорту та низка інших професій.

Ілюстрація / REUTERS

Найбільший за останній час страйк пов’язаний із запропонованою президентом Еммануелем Макроном пенсійною реформою — йдеться про універсальну пенсійну систему, бо зараз у Франції працюють десятки різних пенсійних програм.

Також у суботу, 7 грудня, у різних містах Франції проходить чергова акція протесту «жовтих жилетів» за підтримки профспілок. Найчисленніша демонстрація — у Парижі.

Протестний рух «жовтих жилетів» у Франції виник у листопаді 2018 року. Приводом стало рішення уряду країни підвищити ціни на паливо. Пізніше уряд Франції його скасував, але протести продовжилися. Демонстранти виступають проти нової соціальної політики президента Еммануеля Макрона, яка розширює права роботодавців і поступово скасовує пільги для робітників.