Пожежа в Нотр-дамі / REUTERS

У Парижі рівно рік тому, увечері 15 квітня 2019 року, сталася руйнівна пожежа в Нотр Дамі - одному з найзнаменитіших соборів у світі.

Готичний католицький собор був заснований у 1162 році. Він вважається одним із символів французької столиці та однією з головних визначних пам'яток Парижа, куди щороку з'їжджаються мільйони туристів зі всього світу.

По справжньому широку популярність Собор Паризької Богоматері отримав завдяки однойменному історичного роману письменника Віктора Гюго, опублікованому в 1831 році.

Відео дня

Як виглядав Нотр-Дам до пожежі:

Пожежа в Нотр Дамі

На момент пожежі в Соборі Паризької Богоматері проводилися ремонтні роботи, і вважалося, що пожежа могла бути пов'язана з ними. Однак, за словами головного архітектора з питань збереження історичних пам'яток Філіпа Вільньова, коли сталася пожежа, на майданчику не було жодного працівника. Пізніше в поліції припустили, що причиною пожежі могло стати коротке замикання в частині будівлі, яка перебувала на реконструкції. Полум'я, що охопило будівлю і яке змогли згасити лише зранку, завдало величезної шкоди Нотр-Даму.

Нотр Дам горить:

В результаті пожежі, обвалився його 93-метровий шпиль. У момент падіння він пробив кам'яне склепіння в кількох місцях. Також вогнем був охоплений весь дерев'яний інтер'єр Нотр-Даму.

Однак, структуру будівлі Нотр-Дам-Де Парі змогли врятувати від повного знищення. Великі християнські реліквії Терновий Вінець і частину Хреста, з якого зняли Ісуса, також вдалося врятувати від вогню. Вітражі XII і XIII століть, в тому числі і вікно-троянда, також не були пошкоджені. Вогонь не зачепив і орган Собору Паризької Богоматері, однак на нього потрапила вода від гасіння пожежі.

Реконструкція Нотр-Даму

Нотр-Дам, як і інші головні собори Франції, знаходиться у власності держави. В минулі місяці в ході дискусій у Національному зборах і Сенаті був прийнятий законопроект про консервацію та реставрацію будівлі. Відновленню підлягає все, що загинуло у пожежі. Належить реконструювати значну частину покрівлі, перекриттів, склепінь.

Читайте такожУ Парижі розпочалися роботи по очищенню згорілого Нотр-Даму від забруднення свинцем (фото)

Хоча ще в грудні настоятель Собору Патрік Шові заявляв, що він все ще настільки крихкий, що є 50% ймовірності неможливості зберегти повністю його конструкцію. За його словами, потрібно ще три роки, щоб люди могли знову безпечно ввійти в собор, але повне відновлення займе більше часу.

З усім тим, вже на початку квітня цього року в Нотр-Дамі провели першу службу після пожежі. У церемонії взяло участь обмежена кількість священнослужителів та кілька відомих французьких художників. У собор вперше після пожежі занесли реліквію - терновий вінок Ісуса.

Головний архітектор історичних пам'яток Філіп Вільнев зараз продумує вигляд майбутнього шпиля. "Після відновлення він повинен мати колишній вигляд", - переконаний він. Його підтримують багато представників наукової спільноти, що стоять на позиції Венеціанської хартії (1964). Вона вимагає відновлення історичних пам'яток у їх відомій формі.

У планах реставраторів, зазначають французькі ЗМІ, поки немає консенсусу. Зіставлення різних точок зору ще не завершено. В Єлисейському палаці уважно прислухаються до дискусій.

Президент Еммануель Макрон заявив, що хоче, щоб собор був відновлений до 2024 року, коли в Парижі пройде Олімпіада, але експерти поставили під сумнів реалістичність цих термінів.

Пожежа в Нотр-Дамі: як він виглядає зараз

Зараз будівля Собору обнесено риштуванням, а над ним височіє кран. Враховуючи відсутність чітких рішень по його відновленню, у такому вигляді, як сьогодні Нотр-Дам буде стояти ще не один рік.

Як сьогодні виглядає Нотр-Дам: