Протести в Білорусі спалахнули ввечері 9 серпня / REUTERS

На окупованому Донбасі через місцеві військові комісаріати й бригаду «Призрак» набирають добровольців для відправки до Білорусі.

Про це повідомляє Східна правозахисна група у Facebook.

Читайте такожУ Білорусі на камери кремлівських пропагандистів лякають русофобією і Порошенком

Відео дня

Чоловікам віком від 18 до 55 років пропонують 30 тисяч рублів або 400 доларів плюс добові витрати на відрядження. 

За інформацією групи, на кордон РФ і Білорусі вже вирушили три автобуси з бойовиками.

«Два автобуси вирушили через КПВВ «Ізварине», третій виїхав із міста Антрацит і попрямував через місто Новошахтинськ Ростовської області… На запитання, як буде проводитися перекидання контингенту у Білорусь, рекрути відповідають, що в РФ і Білорусі єдиний економічний простір», – йдеться у повідомленні.

Vera Iastrebova, FB

У коментарі Радіо Свобода представник омбудсмена Павло Лисянський заявив, що активісти підтвердили інформацію й уточнив, що група зафіксувала пересування вантажівок з людьми до кордону.

«Це вантажівки, які провозили людей. І на одній із зупинок вони повідомили, на заправці, мовляв – на Білорусь ідемо. Для чого це треба? Ви ж пам’ятаєте головне гасло Путіна і всієї російської дипломатії: «Нас там немає», – сказав він.

Росія «підтримує» Лукашенка: що відомо

  • Росія стала однією з перших країн світу, яка привітала Лукашенка з буцімто перемогою на виборах президента Білорусі. Тоді як від цього відмовилися Польща, Литва й Латвія. Україна вітати Лукашенка теж не стала.
  • Пізніше ЄС визнав вибори у Білорусі сфальсифікованими. Паралельно Захід готує пакет санкцій щодо осіб, причетних до насильства й вбивства протестувальників у перші дні демонстрацій.
  • Водночас ЗМІ пишуть про рух колон з російськими військовими в бік кордону Білорусі. Напередодні кілька літаків Військово-повітряних сил Республіки здійснили польоти на російські бази.
  • Побоювання щодо втручання у ситуацію в Білорусі Росії та розгортання «кримського сценарію» неодноразово висловлювали як європейські дипломати, так і відомі політологи.