Ілюстрація REUTERS

Іран підтвердив свою готовність виконувати міжнародні зобов'язання щодо катастрофи літака МАУ. Під час першого раунду переговорів з Іраном українська сторона назвала ряд хвилюючих проблемних питань.

Читайте такожАвіакатастрофа літака МАУ: у Франції розшифрували самописці збитого лайнераПро це розповів заступник міністра закордонних справ (МЗС) Євген Єнін в ефірі телеканалу «Україна 24».

За словами Єніна, Іран виплатить компенсації сім'ям загиблих в катастрофі українського літака після завершення розслідування і притягнення винних до відповідальності.

Відео дня

«М'яч зараз знаходиться на іранській стороні. Всіх цікавить обсяг компенсацій. Хочу ще раз підкреслити, що компенсації будуть розраховуватися виключно після того, як Україна отримає повну інформацію про обставини інциденту, притягнення винних до відповідальності і вибачення іранської сторони», - заявив він.

Довідка УНІАН. 8 січня в Ірані розбився літак «Міжнародних авіаліній України», який виконував рейс за маршрутом Тегеран-Київ. Загинули 176 осіб. На борту Boeing 737 перебували 11 громадян України, зокрема 9 членів екіпажу, а також громадяни Ірану, Канади, Швеції, Афганістану, Німеччини і Великої Британії.

Через три дні президент Ірану Хасан Рухані визнав, що український лайнер був збитий «в результаті ненавмисної людської помилки» і пообіцяв притягнути винних до відповідальності.

18 липня стало відомо, що Іран передав бортові самописці з літака МАУ до Франції на дослідження.

Українські експерти з Національного бюро розслідування авіакатастроф перебували у Франції під час зчитування даних з «чорних скриньок» літака МАУ.

21 липня очільник МЗС повідомив, що зчитування «чорних скриньок» літака МАУ пройшло успішно.

Заступник міністра закордонних справ України Євген Єнін заявив, що розшифрування «чорних скриньок» зі збитого літака МАУ підтвердило незаконне втручання в його політ.

30 липня у Києві відбулися переговори з іранською делегацією щодо виплати компенсацій після збиття літака.

Раніше, 31 липня, Кулеба повідомив три головні результати переговорів з делегацією Ірану щодо компенсацій у справі збитого літака МАУ. Зокрема, серед іншого, Іран включився у переговорний процес щодо встановлення всіх обставин трагедії, притягнення всіх винних до відповідальності і виплати всіх необхідних компенсацій. Також Іран погодився виконати усі свої зобов'язання за міжнародними конвенціями у сфері авіації. Водночас, нині немає відповіді на запитання, якою буде сума компенсацій.