Лукашенко зустрівся з міністром оборони РФ Сергієм Шойгу / фото REUTERS

Президент Білорусі Олександр Лукашенко попросив у президента Росії Володимира Путіна "деякі типи озброєнь".

Як повідомляє сайт президента Білорусі, Лукашенко провів сьогодні зустріч з міністром оборони РФ Сергієм Шойгу.

"Я також просив президента Росії про деякі типи озброєнь. Сказав йому, що, коли ви приїдете, ми подивимося, що нам і де треба реально зміцнити в плані Союзної держави. Боятися нема чого, ми готові на це йти. Останні події показують, що треба сміливіше захищати інтереси і білорусів, і росіян. Так сталося, що ми в цьому плані залишилися одні, але не найслабші", - заявив Лукашенко.

Лукашенко підкреслив, що Білорусь є надійним партнером "в плані оборони нашої спільної Вітчизни - від Бреста до Владивостока".

"Якщо хтось думає, що Білорусь ослабла, що не вистоїмо, що Росія відійде вбік, це для дурнів міркування. Ми спроможні утримати ситуацію не тільки в Білорусі, а й по периметру наших кордонів. Ви можете не сумніватися в нашій надійності в плані оборони нашої спільної Вітчизни - від Бреста до Владивостока. Останні події нас ще більше схиляють до того, щоб ми трималися разом і в жодному разі не вдалося забити клин між нами всім тим, хто на це розраховував і розраховує", - додав Лукашенко.

Зустріч Лукашенка з Путіним у Сочі

Читайте такожКіпр блокує введення санкцій ЄС проти Білорусі: що він вимагає

Вибори і протести в Білорусі: хронологія подій

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори. За офіційними даними ЦВК, за чинного президента Олександра Лукашенка проголосували 80,1% виборців, за його головного опонента Світлану Тихановську - 10,1%.
  • Тисячі жителів Білорусі, які не згодні з результатами виборів, вийшли на акції протесту, відбулися зіткнення з силовиками. У перші дні протестів були затримані тисячі людей, пізніше багатьом з них призначили адмінарешт.
  • Лукашенко неодноразово заявляв, що ситуацію в Білорусі розхитують ззовні, і домовився з президентом РФ Володимиром Путіним спільно реагувати "у разі загострення ситуації в частині зовнішніх загроз". 27 серпня Путін допустив використання російських силовиків для придушення протестів у Білорусі.
  • В Євросоюзі заявили про невизнання результатів виборів і досягли угоди застосувати санкції проти білоруських чиновників у відповідь на фальсифікацію результатів голосування і застосування насильства проти протестувальників.
  • 15 Вересня Верховна Рада України прийняла заяву щодо подій у Білорусі. Нардепи назвали вибори нечесними, засудили репресії і підтримали введення Євросоюзом санкцій проти білоруських чиновників.