1 вересня відбулася перша акція протесту білоруських студентів / TUT.BY

У Мінську проходять одночасно студентські акції солідарності й жіночий марш. 

Читайте такожФранція хоче пришвидшити введення санкцій проти Білорусі – ЗМІ

Про це повідомляє низка білоруських Telegram-каналів: NEXTA Live, Onliner та Наша Ніва.

Відео дня

Спершу у центрі білоруської столиці зібралося кілька сотень студентів, до них приєдналися й викладачі університетів.

Люди об'єднувалися в колону, вигукуючи гасла й тримаючи біло-червоно-білі прапори. Окремі протестувальники співали духовний гімн країни «Купалинку».

Одразу ж після виходу на вулиці людей почали затримувати. 

Приблизно о 15:00 почався жіночий марш, в якому беруть участь близько 4 тисячі осіб. Вони тримають в руках біло-червоно-білі прапори й державні прапори Білорусі.

Жінки закликають владу притягти до відповідальності винних у насильстві щодо учасників акцій проти нечесних виборів.

TUT.BY

Білоруське видання TUT.BY пише, що кілька сотень жінок силовики відтіснили до костьолу. А тим часом до центру Мінська рухаються вантажівки з військовими.

Нові протести спровоковані, зокрема, вчорашніми затриманнями студентів Мінського державного лінгвістичного університету: коли омонівці ввірвалися у хол закладу і почали виносити молодь. При цьому адміністрація вишу стояла поряд і просто спостерігала за тим, що відбувається.

1 вересня, у День знань, білоруські студенти пройшли колоною з біло-червоно-білими прапорами до центру Мінська. Тоді силовики жорстко затримували окремих учасників, буквально полюючи на молодь по всій столиці.

Що відбувається в Білорусі: Хроніка протестів

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори. Згідно з офіційними даними ЦВК, Лукашенко набрав 80,1% голосів виборців, його основний опонент Тихановська - 10,1%, інших трьох кандидатів підтримали менше 2%.
  • Тисячі жителів Білорусі, незгодних з підсумками виборів, вийшли на акції протесту, відбулися сутички з силовиками.
  • 11 серпня в країні оголосили загальнонаціональний страйк. У перші дні учасників акцій жорстоко розігнав міліцейський спецназ, тисячі людей затримали, багатьох з них під час затримання і в СІЗО сильно били.
  • Європейський Союз не визнав результатів виборів президента Білорусі.
  • 16 серпня в Мінську відбувся наймасштабніший в історії Білорусі Марш за свободу. На вулиці вийшли сотні тисяч людей. Масштабні акції у вихідні дні стали своєрідною традицією.
  • 17 серпня підприємства по всій Білорусі почали страйки. Чинний президент Лукашенко перед працівниками МКЗТ заявив: "поки ви мене не вб'єте, інших виборів не буде".
  • Білоруська опозиція створила Координаційну раду, мета якої - забезпечити транзит влади. Міністр оборони Білорусі Віктор Хренін заявив, що може залучити армію для розгону протестувальників.
  • 24 серпня Ольгу Ковалькову, довірену особу білоруської опозиціонерки Світлани Тихановської, та іншого члена Координаційної ради - Сергія Дилевського – затримали в Мінську. 25 серпня суд призначив їм по 10 діб адмінарешту.
  • В ЄС почали готувати санкції проти білоруських чиновників. 
  • 30 серпня під час "Маршу миру і незалежності" знову відбулися затримання. На вулицях Мінська помітили гусеничну військову техніку.