Білорусь новини - посол оцінив напружені відносини Києва з Мінськом, що буде далі / Фото УНІАН, Володимир Гонтар

Посол України в Республіці Білорусь Ігор Кизим вважає, що риторика влади Білорусі стосовно України ні до чого хорошого не приведе.

Про це він сказав в коментарі виданню TUT.BY.

Читайте такожКраїни Балтії ввели санкції проти Лукашенка і його чиновників

Відео дня

За словами українського дипломата, перспектива відносин Білорусі та України залежатиме, насамперед, від подальшого розвитку внутрішньої ситуації в Білорусі, а також від процесів поглиблення інтеграції Білорусі та Росії.

«Одразу хочу обмовитися, щоб мене знову не звинуватили в нібито втручанні у внутрішні справи вашої країни, поглиблення інтеграції - це суверенне право Білорусі і ступінь інтеграції залежить тільки від Білорусі. Але у нас є своє розуміння пов'язаних з цим ризиків для України і наше суверенне право робити з цього свої висновки і вживати адекватні дії. На жаль, недружня риторика стосоно України, яку ми чуємо останнім часом від білоруської влади, це теж поганий тренд. Я вже не кажу про те, що в цих заявах все частіше присутній «перехід на особистості», як, наприклад, у вчорашньому коментарі МЗС Білорусі», - заявив Кизим.

Він зазначив, що така риторика спостерігається з моменту виборів у Білорусі.

«Договорилися до того, що Україну вже назвали «форпостом політичних провокацій» проти Білорусі, «підігрівачем деструктивних сил» для зміни влади у вашій країні і мало не організатором протестів у Білорусі. Хочу ще раз повторити, що ми зацікавлені в незалежній, суверенній і дружній Білорусі. І я б зараз порекомендував усім гарячим головам, які звинувачують керівництво України в чомусь і тим більше переходять на персоналії, взяти паузу і подумати, що вони говорять. Очевидно, що така риторика, на жаль, нічого хорошого для розвитку наших двосторонніх відносин не дає. Тому,я б таким головам порадив би перш, ніж щось говорити, подумати», - заявив Кизим.

Що передувало?

24 вересня Міністерство закордонних справ Білорусі заявило, що вважає Україну несамостійною у прийнятті зовнішньополітичних рішень у зв'язку із заявою очільника МЗС України Дмитра Кулеби про легітимність Олександра Лукашенка. Перед цим Кулеба заявив, що інавгурація Лукашенка не означає визнання його легітимності на посаді президента.

Вибори й протести в Білорусі: хронологія

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори. За офіційними даними ЦВК, за чинного президента Олександра Лукашенка проголосували 80,1% виборців, за його головного опонента Світлану Тихановську - 10,1%.
  • Тисячі жителів Білорусі, не згодних з результатами виборів, вийшли на акції протесту, відбулися зіткнення з силовиками. У перші дні протестів були затримані тисячі людей, пізніше багатьом з них призначили адмінарешт.
  • Лукашенко неодноразово заявляв, що ситуацію в Білорусі розхитують ззовні, і домовився з президентом РФ Володимиром Путіним спільно реагувати "у разі загострення ситуації в частині зовнішніх загроз". 27 серпня Путін допустив використання російських силовиків для придушення протестів у Білорусі.
  • В Євросоюзі заявили про невизнання результатів виборів і досягли угоди застосувати санкції проти білоруських чиновників у відповідь на фальсифікацію результатів голосування і застосування насильства проти протестувальників.
  • 15 Вересня Верховна Рада України прийняла заяву щодо подій у Білорусі. Нардепи назвали вибори нечесними, засудили репресії і підтримали введення Євросоюзом санкцій проти білоруських чиновників.