Столтенберг прокоментував заяву Лукашенка про нібито намір військ НАТО втрутитися у ситуацію в Білорусі / REUTERS

Генеральний секретар Організації північноатлантичного договору (НАТО) Єнс Столтенберг наголошує, що Альянс не становить загрози для Білорусі.

Читайте такожТрамп про протести у Білорусі: я підтримую демократію

Як повідомив Столтенберг у мікроблозі Twitter, він провів важливе обговорення з президентом Польщі Анджеєм Дудою щодо Білорусі.

Відео дня

"Мінськ має продемонструвати повну повагу до фундаментальних прав. НАТО не становить загрозу і не має воєнного нарощування у регіоні. Ми пильні й готові захищати усіх союзників", - наголосив Столтенберг.

Скріншот

Протести в Білорусі: хронологія подій

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори. Згідно з офіційними даними ЦВК, Олександр Лукашенко набрав 80,1% голосів виборців, його головний опонент Світлана Тихановська - 10,1%, інших трьох кандидатів підтримали менше 2%.
  • Тисячі жителів Білорусі, не згодних з результатами виборів, вийшли на акції протесту, відбулися зіткнення з силовиками.
  • З 9 серпня, за даними МВС Білорусі, в різних містах країни були затримані близько 7 тисяч учасників акцій. 13 серпня їх почали випускати з ізоляторів.
  • За даними правозахисників, під час вуличних акцій в Білорусі в результаті дій силовиків загинули мінімум п'ять осіб, ще семеро перебувають у критичному стані в реанімації, близько 200-300 затриманих правозахисники вважають політв'язнями.
  • 15 серпня Лукашенко після телефонної розмови з Путіним заявив, що президент РФ пообіцяв всебічну допомогу щодо забезпечення безпеки країни. Раніше Лукашенко неодноразово заявляв, що ситуацію в Білорусі розхитують ззовні.
  • 16 серпня після ще однієї телефонної розмови в прес-службі Лукашенко заявили, що вони з Путіним мають намір спільно реагувати "в разі загострення ситуації в частині зовнішніх загроз".