Олександра Лукашенка побили в 1994 році, коли він був кандидатом в президенти / REUTERS

Білоруська міліція побила Олександра Лукашенка, коли той був кандидатом у президенти країни в 1994 році.

Бійка трапилася в Будинку уряду в Мінську, коли той намагався потрапити в кабінет №241, повідомило білоруське видання Belsat.eu.

Вранці 29 червня більшість республіканських газет вийшли із заголовком на першій шпальті - «Олександр Лукашенко побитий міліцією у Будинку уряду».

Відео дня
Про подію писали газети / Фото naviny.belsat.eu

Читайте такожКатівня: в мережі опублікували аудіозапис зі стогонами побитих протестувальників в Мінську (відео, 18+)

«Вранці 28 червня працівниками Головного управління державної охорони були застосовані заходи фізичного впливу проти кандидата в президенти Олександра Лукашенка. Результатом нетривалого інциденту для Лукашенка стали садна і подряпини, а його новий костюм, в якому він так любив виступати перед виборцями, став непридатним», - писала «Советская Белоруссия».

У кабінеті №241, куди хотів пройти Лукашенко, працювала Тимчасова комісія Верховної Ради з діяльності комерційних організацій, що існували при органах влади. Лукашенко очолював її з червня 1993 го, а в грудні того ж року зачитав з парламентської трибуни свою знамениту антикорупційну доповідь (та додала йому голосів під час кампанії). Коли факти з доповіді передали до прокуратури, комісія повинна була припинити роботу. Кабінет опечатали і поставили охорону.

Лукашенко ж хотів зробити комісію постійною й намагався пройти до приміщення, зав'язалася бійка.

«Такого хамства я давно не зустрічав. Ще ніхто не тримав мене за грудки», - заявив тоді кандидат у президенти.

Його соратник Дмитро Булахов підтвердив, що міліціонери порвали Лукашенко одяг, і сам він отримав легкі тілесні ушкодження.

У МВС тоді заявили, що ніякого насильства стосовно Лукашенка не було.

Про подію писали газети / Фото naviny.belsat.eu

Протести в Білорусі: хронологія

  • 9 серпня в Білорусі пройшли президентські вибори. У ЦВК оприлюднили попередні результати. Так, за чинного президента Олександра Лукашенка проголосували 80,23% виборців, за Світлану Тихановську - 9,9%, за Анну Канопацьку - 1,68%, за Сергія Черечня - 1,13%, за Андрія Дмитрієва - 1,04%, проти всіх - 6,02%.
  • 9 серпня ввечері тисячі жителів Білорусі вийшли на стихійні акції протесту, відбулися зіткнення з силовиками. У Мінську співробітники правоохоронних органів стріляли в протестуючих гумовими кулями.
  • У понеділок ввечері протести поновилися. Силовики в Мінську знову відкрили вогонь по людях. У МВС Білорусі підтвердили загибель одного з демонстрантів.
  • Кандидат в президенти Тихановська заявила про те, що вважає себе переможцем виборів, і закликала свого суперника, чинного президента Олександра Лукашенка, до переговорів. Надалі Тихановська відмовилася від участі в акціях протесту. За словами її прес-секретаря, політик не хотіла б опинитися поруч зі своїм чоловіком, Сергієм Тихановським, в СІЗО. Згодом стало відомо, що вона поїхала в Литву.
  • 11 і 12 серпня по всій Білорусі проходили мирні акції протесту. Силовики жорстоко розганяли їх і проводили масові затримання, б'ючи людей кийками, застосовуючи світлошумові гранати і гумові кулі. На сьогодні відомо про щонайменше двох загиблих.
  • В ООН засудили насильство і порушення прав людини в Білорусі, низка країн закликала Мінськ зупинити насильство.