Договір про відкрите небо дозволяє його учасникам здійснювати оглядові польоти / фото U. S. Air Force

США прийняли рішення вийти з Договору з відкритого неба, звинувативши Росію в неодноразовому порушенні його умов.

Міжнародним партнерам Білий дім вже повідомив про своє рішення, повідомляє BBC із посиланням на Assocaited Press.

У п'ятницю США повідомлять Росію про вихід з договору, пише The New York Times.

Відео дня

Як повідомляє Reuters, високопоставлені американські чиновники, які розмовляли з невеликою групою журналістів і побажали залишитися неназваними, сказали, що рішення було прийнято після аналізу, що тривав півроку, і який виявив неодноразові випадки відмови Росії від дотримання умов договору.

У МЗС Росії повідомили, що якщо США дійсно вийдуть з договору, це стане прикрим кроком.

Читайте такожЄвропа не винна "залишатися глядачем" у новій гонці озброєнь - Макрон

Нагадаємо, Договір про відкрите небо був підписаний 24 березня 1992 року в Гельсінкі представниками 23 держав-членів ОБСЄ.

Договір, який об'єднує 35 країн, дозволяє його учасникам здійснювати оглядові польоти літаків, не несуть зброї, над територіями країн-учасниць.

Це ще один крок адміністрації Дональда Трампа по виведенню США з цілої низки великих міжнародних договорів, включаючи договір про ліквідацію ракет середньої і малої дальності (РСМД).

Reuters також повідомляє, що американські офіційні особи почали в останні дні проводити переговори з групою російських офіційних осіб про початок нового раунду переговорів щодо ядерної зброї.

"Наша мета посадити за стіл переговорів дві міцні команди фахівців, щоб почати виробляти нові заходи із заборони ядерної зброї нового покоління. Сполучені Штати віддані справі контролю за озброєннями. Ми виступаємо за європейську безпеку. І ми виступаємо за майбутнє, яке накладе суттєві обмеження на ядерні озброєння", - сказав неназваний дипломат.