Посол Литви зазначив, що ставлення до ситуації в Білорусі у Литви й України дуже близькі / ілюстрація Reuters

Надзвичайний та повноважний посол Литовської республіки в Україні Вальдемарас Сарапінас заявив, що будь-які угоди білоруського керівництва, що втратило легітимність, з Росією і зобов’язання перед нею, якими можуть бути обмежені суверенітет і незалежність країни, не будуть визнані Європою.

Про це Сарапінас заявив в інтерв’ю УНІАН.

«Росія і Білорусь давно тісно співпрацюють, Росія неодноразово надавала підтримку владі Олександра Лукашенка позиками. Для Литви, як і для Європейського Союзу, важливо, щоб Росія поважала суверенітет Білорусі, її незалежність. Європейський Союз чітко зазначив, що не визнає результатів виборів и не вважає Лукашенка легітимним президентом. Будь-які угоди білоруського керівництва, що втратило легітимність, з Росією і зобов’язання перед нею, якими можуть обмежені суверенітет і незалежність країни, не будуть визнані. Багатотисячні мітинги посилають чіткий сигнал – білоруси хочуть жити вільними. Білоруський народ є єдиним власником суверенітету і лише він може на вільних виборах вибрати легітимну владу своєї країни», - заявив Сарапінас.

Відео дня

Сарапінас також нагадав, що наступного тижня керівники Європейського Союзу обговорюватимуть подальші кроки щодо білоруського питання.

«Ми сподіваємося, що Лукашенко дослухається до закликів міжнародного товариства припинити застосовувати силу проти мирних протестувальників – громадян своєї країни, звільнити затриманих, поважати права і свободи людей, розпочати діалог щодо повторних президентських виборів з громадянським суспільством, яке представляє Координаційна рада. Якщо потрібно, ми готові надати усю необхідну допомогу і сприяння з метою створити умови для такого діалогу. Наступного тижня керівники Європейського Союзу обговорюватимуть подальші кроки щодо білоруського питання», - зазначив посол.

Він також додав, що ставлення до ситуації в Білорусі у Литви й України дуже близькі, бо ці країни приймають до себе білорусів, які вимушені виїхати з країни.

Читайте такожКраїни Балтії оголосять свій розширений "чорний список" білоруських чиновників - глава МЗС Латвії

Інавгурація Лукашенка: реакція Європи

  • У Євросоюзі не визнали результатів виборів і легітимність Олександра Лукашенка і вирішили застосувати санкції проти білоруських чиновників, відповідальних за фальсифікацію результатів голосування і застосування насильства проти незгодних.
  • На засіданні 21 вересня міністри закордонних справ країн-членів ЄС не домовилися з питання запровадження санкцій проти білоруських чиновників.
  • Після рішення глав МЗС лідери Європейського Союзу на саміті 1-2 жовтня мають розглянути питання про запровадження санкцій проти білоруських чиновників, у тому числі прийняти політичні рекомендації з цього питання.
  • У Євросоюзі підготували список із 40 прізвищ осіб та установ Білорусі, проти яких можуть запровадити санкції.