"Чорна скринька" збитого Іраном літака МАУ / REUTERS

Іран повідомив Міжнародну організацію цивільної авіації (ICAO), що відправить бортові самописці зі збитого літака "Міжнародних авіаліній України" в Париж для проведення досліджень.

Про це повідомляє Reuters з посиланням на два поінформованих джерела.

У березні Іран повідомив Міжнародну організацію цивільної авіації, що передасть "чорні скриньки" Україні, але 10 червня під час відеоконференції представник Ірану повідомив ICAO, що сильно пошкоджені самописці будуть передані французькому Бюро з розслідування й аналізу безпеки цивільної авіації.

Відео дня

Читайте такожВ МЗС Ірану заявили, що розслідування катастрофи літака МАУ в Тегерані майже завершено

"Іран повідомив, що вони відправлять їх у Париж незабаром за умови погодження країнами, залученими до розслідування", - повідомило джерело на правах анонімності.

Раніше Канада чинила тиск на Іран, аби він передав у Францію "чорні скриньки" зі збитого літака МАУ.

Як повідомляв УНІАН, 8 січня в Ірані розбився літак "Міжнародних авіаліній України", що виконував рейс PS752 за маршрутом Тегеран-Київ. Загинули 176 осіб. На борту Boeing 737 перебували 11 громадян України, в тому числі 9 членів екіпажу, а також громадяни Ірану, Канади, Швеції, Афганістану, Німеччини і Великої Британії.

Через три дні президент Ірану офіційно визнав, що український лайнер був збитий "в результаті ненавмисної людської помилки" і пообіцяв притягнути винних до відповідальності.

Країни-учасниці Міжнародної групи з координації допомоги жертвам катастрофи літака МАУ неодноразово вимагали від Ірану передати групі "чорні скриньки" зі збитого лайнера.

Читайте такожІран запропонував Україні "меморандум про взаєморозуміння" через збиття літака МАУ

14 лютого міністр закордонних справ Ірану Мохаммад-Джавад Заріф заявив, що Іран не має наміру віддавати "чорні скриньки" зі збитого літака МАУ, але й не розшифровуватиме їхніх даних без участі зацікавлених сторін.

7 червня заступник міністра закордонних справ України Євген Єнін заявив, що Іран досі не відповів на ноту України про врегулювання всіх питань у справі літака МАУ.

9 червня стало відомо, що в Ірані у справі про збиття літака "Міжнародних авіаліній України" обвинувачуваними проходять шестеро осіб.