Ілюстрація / REUTERS

Європейський Союз закликає Російську Федерацію визнати причетність до збиття літака авіакомпанії Malaysia Airlines рейсу MH17 у небі над Донецькою областю у липні 2014 року.

Про це йдеться у заяві віце-президента Європейської комісії, високого представника Євросоюзу з питань зовнішньої та безпекової політики Жозепа Борреля від імені ЄС з нагоди шостих роковин збиття літака рейсу MH17 "Малайзійських авіаліній".

"17 липня ми вшановуємо шості роковини збиття літака рейсу MH17 "Малайзійських авіаліній", коли загинули 298 людей 17 національностей. Європейський Союз глибоко співчуває всім, хто втратив своїх рідних", - зауважив Боррель

Відео дня

У заяві зазначається, що Євросоюз ще раз наголошує на повній підтримці усіх заходів, спрямованих на встановлення істини, забезпечення правосуддя і притягнення причетних до відповідальності у справі про збиття літака рейсу MH17. "Посилаючись на свої попередні заяви, Європейський Союз відзначає всі кроки, здійснені у цьому відношенні, та очікує, що Росія визнає свою причетність і повністю сприятиме зусиллям зі встановлення відповідальності", - наголошується у заяві.

Читайте такожСуд у справі МН17: підозрюваним відмовили в імунітеті учасників бойових дій

Як повідомляв УНІАН, літак авіакомпанії Malaysia Airlines, що виконував рейс MH17 з Амстердама до Куала-Лумпур, був збитий 17 липня 2014 року над окупованою Росією територією Донецької області. Загинули всі 298 осіб, які перебували були на борту. Більшість загиблих (196 осіб) - громадяни Нідерландів.

24 травня 2018 року міжнародна спільна слідча група надала додаткові докази ключової ролі Росії в катастрофі рейсу MH17. Група дійшла висновку, що зенітний ракетний комплекс "Бук", пострілом з якого був збитий літак, належав 53-й зенітно-ракетній бригаді збройних сил РФ, що дислокується в Курську.

19 червня 2019 року спільна слідча група заявила, що першими чотирма підозрюваними в трагедії рейсу MH17 є російський терорист Ігор Гіркін (Стрєлков), який влітку 2014 року був так званим "міністром оборони ДНР", російський генерал Сергій Дубінський (позивний "Хмурий"), який керував "розвідкою ДНР", Олег Пулатов (позивний "Гюрза"), який у 2014 році був "головою 2-го відділу ГРУ "ДНР", а також Леонід Харченко (позивний "Крот"), який був ватажком "розвідувального батальйону" бойовиків.

Суд над підозрюваними в збитті малайзійського "Боїнга" розпочався 9 березня 2020 року.