Вчора відбулося перше засідання президії ради / Фото REUTERS

Координаційна рада з передачі влади в Білорусі озвучила свої основні вимоги.

Резолюцію за підсумками першого засідання президії ради опублікували в Telegram-каналі Кулуари KYKY.

В Координаційній раді підкреслили, що їх основна мета - «пошук шляхів для подолання політичної кризи в Білорусі і забезпечення згоди в суспільстві», а не зміна курсу країни або конституційного ладу.

Відео дня

Координаційна рада вимагає:

  • припинити насильство і політичне переслідування, провести розслідування того, що сталося;
  • звільнити всіх політв'язнів і виплатити компенсації постраждалим;
  • визнати вибори президента 9 серпня недійсними і провести нові вибори за міжнародними стандартами з новим складом всіх комісій, в тому числі ЦВК.

Члени президії закликали владу Білорусі негайно почати переговори з опозицією і попередили, що до призначення нових виборів народ Білорусі продовжить реалізовувати свої права на страйк, мирні акції і вільне вираження думок.

Координаційна рада опозиції та Лукашенко

  • 14 серпня Світлана Тихановська заявила про створення Координаційної ради. За її словами, з її допомогою можна забезпечити передачу влади в Білорусі. До неї включені понад 30 білорусів.
  • Чинний президент Олександр Лукашенко заявив, що вважає оголошену опозицією Координаційну раду «захопленням влади з усіма наслідками, що випливають».
  • 19 серпня Координаційна рада білоруської опозиції вибрав президію. До нього увійшли: Світлана Алексієвич, Лілія Власова, Сергій Дилевські, Максим Знак, Ольга Ковалькова, Марія Колесникова, Павло Латушко.

Що відбувається в Білорусі: хроніка протестів