Церемонія інавгурації в ці хвилини проходить у Палаці Незалежності / фото Пул первого

Олександр Лукашенко вступив на посаду президента Білорусі.

Про це повідомляє БЕЛТА.

За їхніми даними, церемонія інавгурації в ці хвилини проходить у Палаці Незалежності.

Відео дня

На церемонію були запрошені всього кілька сотень людей. У їх числі вищі посадові особи, депутати Палати представників і члени Ради Республіки, керівники державних органів і організацій, місцевих виконавчих і розпорядчих органів, республіканських засобів масової інформації, діячі науки, культури і спорту.

Відповідно до Конституції президент вступає на посаду після складання присяги такого змісту:

"Вступаючи на посаду президента Республіки Білорусь, урочисто клянуся вірно служити народу Республіки Білорусь, поважати і охороняти права і свободи людини і громадянина, дотримуватися і захищати Конституцію Республіки Білорусь, свято і сумлінно виконувати покладені на мене високі обов'язки".

Поклавши праву руку на Конституцію, Лукашенко виголосив присягу білоруською мовою. Потім він підписав акт про складання присяги, після чого голова Центральної комісії Білорусі з виборів і проведення республіканських референдумів Лідія Єрмошина вручила йому посвідчення президента.

Читайте також"Незвична активність": до палацу Лукашенка в Мінську стягнули силовиків, військових та техніку (фото, відео)

Протести в Білорусі після виборів президента: хронологія

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори.
  • Згідно з офіційними даними ЦВК, Лукашенко набрав 80,1% голосів виборців, його основний опонент Тихановська - 10,1%, інших трьох кандидатів підтримали менше 2%.
  • Тисячі жителів Білорусі, незгодних з підсумками виборів, вийшли на акції протесту, сталися сутички з силовиками. У перші дні учасників акцій жорстоко розігнав міліцейський спецназ, тисячі людей затримали, багатьох з них під час затримання і в СІЗО сильно били.
  • Європейський Союз не визнав результатів виборів президента Білорусі та вважає Лукашенка нелегітимним президентом.