Невідомий ставив провокуючі питання про українців / tagesspiegel.de

Мер Берліна Франциска Ґіффай 30 хвилин розмовляла з невідомою людиною, яка видала себе за київського міського голову Віталія Кличка.

Про це пише Tagesspiegel.

Про зустріч запросила українська сторона, стверджує берлінська влада. По яких каналах це сталося - поки невідомо.

Відео дня

Хід і тон розмови збентежив бургомістра - невідомий розпитував про догляд за українськими біженцями, нібито отримання ними соцдопомоги обманним шляхом, співпрацю місцевої влади, щоб українські чоловіки їхали в Україну воювати.

Розмову перервали передчасно. 

Прес-секретар Сенату Ліза Фреріхс допустила, що невідомі використовували діпфейк Віталія Кличка.

"На жаль, це частина реальності, що війна ведеться всіма засобами, в тому числі онлайн, щоб цифровими методами підірвати довіру і дискредитувати партнерів і союзників України", - відреагувала мер Берліна.

Наразі служба держбезпеки Управління державної кримінальної поліції проводить розслідування для з'ясування обставин.

Український посол Андрій Мельник підтвердив німцям, що ті спілкувалися з несправжнім мером Києва. 

Крім того, за даними Bild, схожий інцидент трапився в Мадриді. Там теж хтось видавав себе за Кличка.

ОНОВЛЕНО 11:50. Віталій Кличко у Telegram заявив, що запити на проведення зустрічі мерам європейських міст було розіслано з фальшивої поштової адреси.

"Ворог не вгамовується і веде війну по всіх фронтах - зокрема, з дезінформації, з дискредитації українських політиків. Щоб розсварити з європейськими партнерами, щоб Україні не допомагали", - прокоментував міський голова української столиці. 

Війна в Україні: актуальні дані

Росіяни кинули всі сили на захоплення Донбасу. 24 червня стало відомо про наказ ЗСУ залишити розбиті позиції у Сєвєродонецьку і відійти на більш укріплену територію, на що захисникам знадобиться кілька днів.

У районах Метьолкіного, Сиротиного та Воронового російська армія проводить штурмові дії аби витиснути підрозділі українських військових із зазначених районів.

Наразі окупанти намагаються оточити Лисичанськ, але, щоб повністю ізолювати місто, російським окупантам потрібно буде перерізати українські логістичні маршрути з Бахмута та Сіверська, аналізують в американському Інституті вивчення війни.

Про відступ ЗСУ з Лисичанська поки мова не йде. 

В ОП переконують, що військових вдалося вивести з Гірського та Золотого ще до того, як кільце там замкнулося. 

Окупанти мають намір оточити ЗСУ в Луганській області.

У суботу вранці російські загарбники завдали ракетних ударів по Житомирській, Львівській та Чернігівській області, цілячись переважно у військові об'єкти. 

Вас також можуть зацікавити новини: