Антон Роднєнков та Іван Кравцов вже у Києві / t.me/euroradio

Члени Координаційної ради Антон Роднєнков та Іван Кравцов заявили, що силовики Лукашенка спершу самі насильно намагалися вивезти лідерку опозиції Марії Колеснікової з території Білорусі, проте та порвала свій паспорт і зірвала плани спецслужб.

Про це вони розповіли на прес-конференції у Києві.

Зникнення Колесникової 7 вересня: що сталось насправді

Відео дня

За словами чоловіків, їх затримали одразу, які тільки вони покинули квартиру Колесникової, щоб оглянути помешкання після появи інформації про викрадення політика.

Читайте такожУ Білорусі люди в масках затримали учасників акції на підтримку Колеснікової (фото, відео)

З ранку до пізнього вечора опозиціонерів перевозили у різні відділення правоохоронних органів. Урешті обидва опинилися у Департаменті з фінансових розслідувань Комітету державного контролю Білорусі.

Іван Кравцов зазначив, що в цей момент йому показали документ, який нібито свідчив про його махінації на попередній роботі. Крім того, невстановлені люди цікавилися можливістю вивезення Колесникової за кордон.

«Вони це пояснювали необхідністю деескалації. Один з варіантів – щоб на моєму особистому авто переїхали кордон. Наша позиція була ж така: ми повинні знаходитися поряд з подіями у Білорусі», – пояснив він, додавши, що опозиціонерка ніколи б не погодилася покинути республіку.

Наприкінці розмови Кравцову стало зрозуміло, що Колеснікову таки доставлять на кордон.

Що сталось на кордоні

Близько 23:00 обох чоловіків посадили в мікроавтобуси.

«Нас повезли в комітет державної безпеки. Тому я маю підстави вважати, що Колеснікова 7 вересня перебувала саме там. І ми виїхали у бік українського кордону на пункті Олександрівка», – сказав Кравцов.

Опозиціонерам погрожували відкриттям кримінальної справи.

За словами Антона Роднєнкова, люди в масках запропонували їм «найкраще рішення».

«… що ми всі разом в автобусі поїдемо в бік України, а потім пересядемо в авто Івана. І що до нас підсяде Колесникова», – уточнив чоловік, зауваживши, що зі спецслужбами навіть обговорили деталі.

На шляху до кордону направили авто з великим супроводом.

Читайте такожЛукашенко назвав умову проведення дострокових виборів у Білорусі

Марію Колеснікову підвели до авто вже на нейтральній території. У цей момент силовики віддали опозиціонерам паспорти. Івану Кравцову, якого посадили за кермо, наказали не зволікати й одразу рушати.

«ЇЇ (Колеснікову – УНІАН) насильно заштовхали на заднє сидіння. Вона кричала, що вона нікуди не поїде. Свій паспорт вона порвала і викинула у вікно. Після цього вона відкрила вікно і вийшла через заднє вікно і пішла у бік білоруського кордону», – зазначив Іван Кравцов.

Після витівки опозиціонерки автомобіль чоловіків почали оточувати.

«Після паспорта виникла пауза. Нас намагалися затримати ще раз. І в якийсь момент до нас підійшли вже нам відомі люди (за допитами – УНІАН). З лісу почав виїжджати синій мікроавтобус, і я натиснув на газ. І ми виїхали зі співробітників, які нас оточували. Вони влаштували за нами гонитву», – відповів Кравцов.

Іван Кравцов та Антон Роднєнков виїхали з території Білорусі, про що вранці 8 вересня повідомили білоруські прикордонники. За словами влади, чоловіки прорвалися крізь кордон, залишивши у республіці колегу Марію Колеснікову. Проте цю інформацію підтвердити не змогли.

Зникнення Колеснікової: що відомо

Марія Колесникова / Фото REUTERS
  • Очевидиця викрадення Анастасія розповіла, що опозиціонерку викрали біля Національного художнього музею - невідомі посадили її в мікроавтобус з написом «Зв'язок» і відвезли в невідомому напрямку.
  • Прес-секретар Координаційної ради Антон Роднєнков сказав, що Марія була одна в центрі міста у справах. Про її зникнення Роднєнков дізнався від ЗМІ, і став з'ясовувати, де знаходиться Марія. Пізніше телефон Роднєнкова також став недоступний.
  • З'явилася також інформація про затримання члена Координаційної ради опозиції Андрія Єгорова. Напередодні під час протестних акцій затримана і керівник громадського екологічного об'єднання "Екодім" Ірина Сухій.
  • Мінська міліція заявляє, що не затримувала Марію Колеснікову. Офіційний представник МВС республіки Ольга Чемоданова заявила, що поки нічого не може повідомити про передбачуване затримання члена президії КС.
  • У штабі Бабарика 8 вересня уточнили, що Колеснікова затримана і знаходиться в Мозирському прикордонному загоні.