МН16 - Нідерланди відреагували на вихід РФ з тристоронніх консультацій / REUTERS

Міністр закордонних справ Королівства Нідерланди Стеф Блок заявляє, що його країна шкодує щодо рішення Російської Федерації вийти з консультацій у справі збиття літака "Малайзійських авіаліній" рейсу MH17.

Про це Блок повідомив у мікроблозі Twitter.

Читайте такожNew York Post: У Сенаті США почали розслідування щодо скандальних листів про Байдена і Burisma

Відео дня

"Сьогодні Російська Федерація оголосила про своє одностороннє рішення призупинити переговори стосовно її відповідальності за збиття літака рейсу MH17. Нідерланди глибоко шкодують через це рішення з боку Росії. Ця відмова продовжувати перемовини особливо болісна для родичів жертв", - наголосив Блок.

За його словами, уряд Нідерландів хотів би відновити перемовини, аби досягти рішення щодо правосуддя для тих, хто зазнали втрат.

"Водночас уряд завжди наголошував, що він не виключає будь-яких варіантів досягнення справедливості для 298 жертв та їхніх близьких" - заявив Блок.

Справа МН17: що відомо

  • Літак авіакомпанії Malaysia Airlines, що виконував рейс MH17 з Амстердама до Куала-Лумпур, був збитий 17 липня 2014 року над окупованою Росією територією Донецької області. Загинули всі 298 осіб, які перебували на борту. Більшість загиблих (196 осіб) - громадяни Нідерландів.
  • 24 травня 2018 року міжнародна слідча група надала додаткові докази ключової ролі Росії в катастрофі рейсу MH17. Група дійшла висновку, що зенітний ракетний комплекс "Бук", пострілом з якого був збитий літак, належав 53-й зенітно-ракетній бригаді збройних сил РФ, що дислокується в Курську.
  • 19 червня 2019 року спільна слідча група заявила, що першими чотирма підозрюваними в трагедії рейсу МН17 є російський терорист Ігор Гіркін (Стрєлков), який влітку 2014 року був так званим "міністром оборони ДНР", російський генерал Сергій Дубинський (позивний "Хмурий"), який керував "розвідкою ДНР", Олег Пулатов (позивний "Гюрза"), який у 2014 році був "головою 2-го відділу ГРУ "ДНР", а також Леонід Харченко (позивний "Крот"), який був ватажком "розвідувального батальйону" бойовиків.
  • В Окружному суді Гааги з 9 березня 2020 року триває судовий процес стосовно чотирьох обвинувачених у справі МН17.
  • Сьогодні, 15 жовтня, у МЗС РФ заявили, що подальші консультації з Австралією і Нідерландами з питання катастрофи МН17 «позбавлені сенсу», оскільки від Росії домагаються «визнання провини і отримання компенсацій для родичів загиблих».