У НАТО зберігатимуть готовність відповідати на агресивні дії РФ / REUTERS

В Організації північноатлантичного договору (НАТО) зберігатимуть готовність відповідати на агресивні дії Росії, попри домовленість США і РФ продовжити на 5 років Договір про скорочення і обмеження стратегічних наступальних озброєнь (New START).

Про це йдеться у заяві Північноатлантичної ради НАТО, яка є у розпорядженні УНАІН.

"НАТО вітає і повністю підтримує домовленість між Сполученими Штатами і Російською Федерацією про продовження дії нового Договору про скорочення і обмеження стратегічних наступальних озброєнь (New START) на п'ять років. Союзники НАТО вірять, що договір New START сприяє міжнародній стабільності і знову висловлюють свою рішучу підтримку його подальшому втіленню та якнайскорішому і активному діалогу щодо шляхів покращення стратегічної стабільності", - наголошується в заяві.

Також сказано, що країни-члени НАТО залишаються колективно налаштованими підтримувати поточне роззброєння, контроль над озброєнням і угоди та зобов'язання з нерозповсюдження (зброї масового знищення). Зокрема, вони підтримують подальші переговори з контролю над озброєннями з метою покращення безпеки Альянсу, зважаючи на наявне середовище міжнародної безпеки.

"Країни-члени НАТО вбачають у продовженні дії договору початок, а не кінець зусиль з реагування на ядерні загрози та нові і виникаючі проблеми для стратегічної безпеки", - йдеться в заяві.

При цьому, сказано, що "навіть якщо Сполучені Штати взаємодіють з Росією таким чином, аби відстоювати наші колективні інтереси, НАТО залишається далекоглядним стосовно загроз, які становить Росія".

Читайте такожAssociated Press: Перша розмова Байдена з Путіним віщує зміни у відносинах між США і Росією

"Ми працюватимемо на основі тісних консультацій для відповіді на агресивні дії Росії, які становлять загрозу Євроатлантичній безпеці", - наголошується у заяві.

Договір між США і Росією про скорочення і обмеження стратегічних наступальних озброєнь

  • 26 січня Байден провів свою першу з моменту вступу на посаду телефонну розмову з Путіним. Під час розмови президент США заявив про підтримку суверенітету України.
  • Також сторони обговорили готовність країн продовжити дію нового Договору про скорочення і обмеження стратегічних наступальних озброєнь (New START). Дія цього договору мала завершитися 5 лютого цього року.
  • Договір було підписано у Празі у 2010 році на той момент президентом США Бараком Обамою і президентом РФ Дмитром Медвєдєвим. Цей документ встановлює ліміт на кількість розгорнутих ракет і бомбардувальників у кількості 700 одиниць і ядерних боєголовок у кількості не більше 1550.