Навального госпіталізували 20 серпня з ознаками отруєння / Фото: REUTERS

В організмі Олексія Навального знайшли речовину з групи інгібіторів холінестерази.

Про це повідомляє прес-служба клініки Шаріте, куди евакуювали російського опозиціонера.

Читайте такожУ Навального розповіли про хід кримінальної справи про отруєння політика

Відео дня

«Бригада лікарів детально оглянула пацієнта. Клінічні показники вказують на інтоксикацію речовиною з групи активних інгредієнтів – інгібіторів холінестерази. Вплив токсину був доведений кількома незалежними лабораторіями», – йдеться у повідомленні прес-служби клініки.

При цьому конкретну речовину поки не знають. Лікарі розпочали ще один широкий аналіз.

Пацієнт перебуває в реанімації, й досі – у комі. Йому призначають антидот атропін.

Як позначиться отруєння на працездатності Навального, медикам не відомо. Водночас вони допускають довгострокові наслідки у сфері нервової системи.

У клініці пояснили, що інформують громадськість про стан здоров’я Навального з дозволу його дружини.

Одразу після евакуації опозиціонера до Німеччини російські медики зробили заяву, у якій наголосили, що крім алкоголю і кофеїну в організмі Навального не знайшли ніяких небезпечних речовин.

Навального отруїли: що наразі відомо

  • Навальному стало погано в літаку, на якому той летів до Томська. Через що повітряне судно екстрено посадили в аеропорту Омська. У штабі Навального припускають, що Олексія отруїли чимось, підмішаним в чай.
  • У ЗМІ повідомили, що Навального могли отруїти оксибутиратом натрію, який викликає галюцинації, неспокій, сплутаність свідомості і патологічне мислення. Навальний після отруєння знаходиться в комі у важкому стані. Його під'єднали до апарату ШВЛ.
  • Правоохоронні органи РФ поки не розглядають версію навмисного отруєння Навального. За даними ЗМІ, Навальний міг збирати матеріал для розслідування про депутатів з партії Путіна.
  • 21 серпня у штабі Навального з посиланням на транспорту поліцію заявили про виявлення в організмі політика небезпечної речовини. Проте у лікарні Омська цю інформацію одразу ж заперечили. 
  • Політика евакуювали з лікарні Омська 22 серпня. Нині він перебуває в німецькій клініці.