У Кремлі прокоментували лікування Навального / фото REUTERS

У Кремлі заявили, що відносять питання відправлення опозиційного політика Олексія Навального на лікування за кордон до виключної компетенції лікаря, який зараз за нього відповідає.

Як передає власний кореспондент УНІАН в РФ, про це сказав журналістам прес-секретар російського президента РФ Дмитро Пєсков.

«Це питання виключно медичного рішення. Ну, напевно, якісь існують формальності, я не знаю які, безумовно, потрібно виконати. Я не знаю просто цих формальностей. Але ніхто не бачить ніяких тут в даному випадку перешкод, крім лікарського рішення», - сказав Пєсков, відповідаючи на запитання про транспортування Навального для лікування за кордон.

Він підкреслив, що згідно із законом лікуючий лікар несе відповідальність за здоров'я хворого.

Читайте такожДружина Навального вимагає від Путіна дозволити вивезти чоловіка до Німеччини (документ)

На питання, чому в кабінеті головного лікаря в лікарні в Омську дуже багато людей в штатському і чи є вони представниками спецслужб, Пєсков сказав: «Погодьтеся, що навряд чи ми можемо в адміністрації президента цікавитися тим, хто перебуває в кабінеті головлікаря в лікарні в Омську. Тому я просто не можу відповісти на ваше запитання. Я не знаю, хто там перебуває. Я знаю одне, що лікарі роблять все необхідне для встановлення причин поганого самопочуття пацієнта і для його лікування».

За словами Пєскова, у Кремлі не отримували звернень із проханням сприяти в переведенні на лікування за кордон Навального, але вважають, що тут не потрібна зайва бюрократія.

«Як таке звернення ми не отримували, принаймні, мені не відомо, що якесь звернення надходило, були тільки повідомлення в соціальних мережах. Але, власне, тут, напевно, і не потрібна якась зайва бюрократія», - заявив Пєсков.

Він нагадав, що в Омськ прибув літак із лікарями з Німеччини, але президент РФ Володимир Путін не планує обговорювати з канцлером Німеччини Ангелою Меркель ситуацію з Навальним.

Читайте такожЛікар назвав основний діагноз Навального

За його словами, в Кремлі цікавилися, як просуваються справи з лікуванням Навального, а російські лікарі, які лікують його, перебувають у повному контакті з німецькими колегами, які прилетіли, і запрошували їх на консиліум.

«Лікарі сьогодні вранці, наскільки нам відомо, - ми сьогодні поцікавилися, як йдуть справи, - наші лікарі запросили лікарів, які прибули літаком з Німеччини, побувати в лікарні, взяти участь в консиліумі з нашими лікарями, отримати всю інформацію про методи лікування, доступні аналізи тощо. Я вже не знаю, німці поїхали чи ні, але, принаймні, наші лікарі з ними в повному контакті», - повідомив Пєсков.

Отруєння Навального: хронологія подій

  • 20 серпня прес-секретар Навального Кіра Ярмиш заявила, що у політика «токсичне отруєння», він «у комі у важкому стані».
  • Навальний повертався в Москву з Томська, в польоті йому стало зле, літак екстрено сів в Омську.
  • Канцлер ФРН Меркель і президент Франції Еммануель Макрон висловили заклопотаність станом здоров'я Навального. Вони заявили, що вимагають проведення розслідування обставин його захворювання. Також лідери Німеччини і Франції запропонували допомогу в лікуванні опозиціонера.
  • Ярмиш заявила сьогодні, 21 серпня, що медики не дозволили перевезти Навального на лікування до Німеччини.