Навальний планує повернутися в РФ і продовжувати займатися політикою \ фото REUTERS

Опозиційний російський політик Олексій Навальний, який в даний час знаходиться в берлінській клініці "Шаріте", планує повернутися в Росію, після свого одужання.

Читайте такожСтан Навального покращився, його вивели зі штучної комиПро це опозиціонер сказав німецькому прокурору, повідомляє "Дождь"з посиланням на The New York Times.

"Він не планує емігрувати до Німеччини. Він хоче повернутися додому в Росію і продовжити свою справу", - сказало джерело The New York Times в Службі безпеки Німеччини.

За його словами, Навальний "повністю усвідомлює свій стан, що сталося і де він знаходиться". У розмові з німецьким прокурором він виступив проти співпраці з російською владою, яка запропонувала Німеччині провести спільне розслідування події.

Отруєння Навального: що відомо

  • Навальному стало погано в літаку, на якому той летів з Томська в Москву. Через що повітряне судно екстрено посадили в аеропорту Омська. У штабі Навального припускають, що політика отруїли чимось, підмішаним у чай.
  • Політика евакуювали з лікарні Омська 22 серпня. Зараз він знаходиться в німецькій клініці. Раніше джерело Reuters в Омській лікарні швидкої медичної допомоги №1, Куди спочатку госпіталізували політика, повідомило, що вказівка відпустити Олексія Навального літаком до Німеччини надійшла безпосередньо з Кремля, без пояснення причин.
  • 24 серпня в Німеччині підтвердили отруєння опозиціонера.
  • 2 вересня стало відомо, що експерти з лабораторії бундесверу виявили в організмі Олексія Навального сліди отрути з групи "Новачок". Таким чином, Навальний був отруєний нервово-паралітичною бойовою речовиною. Глава німецької розвідки Бруно Каля заявив, що використовувалася отрута сильніша, ніж відомі раніше. У Росії це заперечують і відмовляються порушувати кримінальну справу.
  • 4 вересня стало відомо, що експерти Мюнхенського інституту фармакології і токсикології Збройних сил ФРН знайшли сліди отруйної речовини з групи "Новачок" в крові, сечі і на шкірі Навального, а також на пляшці, з якої він пив. Європейські політики неодноразово закликали Росію розслідувати факт отруєння Навального.
  • 4 вересня посли всіх 30 країн-членів НАТО на екстреному засіданні виступили з вимогою провести міжнародне розслідування у зв'язку з отруєнням Навального.
  • 9 вересня Міноборони Німеччини повідомило, що результати аналізів проб, взятих у Навального, передані в ОЗХЗ.
  • 10 вересня стало відомо, що Навальний повністю вийшов з коми. За даними ЗМІ, він пам'ятає все, що передувало отруєнню, аж до того, як він втратив свідомість в літаку.
  • 14 вересня берлінська клініка "Шаріте", де проходить лікування Навальний, випустила заяву, в якій повідомила, що стан російського опозиціонера продовжує поліпшуватися, його відключили від апарату ШВЛ. Медики розповіли, що Навальний може на короткий час вставати з лікарняного ліжка. 
  • Також 14 вересня стало відомо, що французькі та шведські лабораторії підтвердили отруєння Навального "Новачком". Таким чином наявність в пробах опозиційного російського політика Олексія Навального речовини з групи "Новачок" підтверджено даними трьох незалежних лабораторій.