У Росії ліквідують центр української культури / фото УНІАН

Влада Росії ухвалила рішення ліквідувати Сибірський центр української культури «Сiрий клин» в Омську.

Читайте такожЛавров вислови претензії до роботи ОБСЄ в Україні

Про це кореспонденту УНІАН у РФ повідомив регіональний віце-президент Всесвітнього конгресу українців по Росії і країнам Середньої Азії, голова міжрегіональної громадської організації «Культурно-освітнє об'єднання «Український конгрес» Сергій Винник.

Відео дня

"Омський обласний суд зареєстрував заяву управління Мін'юсту щодо ліквідації регіональної громадської організації "Сибірський центр української культури "Ciрій Клин", - сказав Винник.

Засідання суду з розгляду адміністративного позову призначено на 28 серпня.

За його словами, про причини ліквідації офіційно не повідомляється, проте в таких випадках використовуються надумані приводи.

Закриття центру української культури: що передувало

  • 27 січня 2010 року рішенням Верховного суду РФ за позовом Мін'юсту була ліквідована Федеральна національно-культурна автономія українців Росії, яка існувала з 27 березня 1998 року. Позов базувався на скарзі активіста фонду «Батьківщина» Журавльова, який заявляв, що ФНКА УР «веде політичну діяльність, прославляє бандерівців і виливає негатив на Росію».
  • 18 травня 2012 року Верховний суд Росії остаточно прийняв рішення про ліквідацію Об'єднання українців Росії і виключив його з Єдиного державного реєстру юридичних осіб.
  • 2017 року влада Москви ліквідували Бібліотеку української літератури.