Економічна інтеграція Польщі й України пішла б на користь обом країнам / Фото УНІАН

Успіх енергетичної компанії PGNiG в суперечці з "Газпропом" наробив шуму. Завдяки позову, поданому ще в листопаді 2014 року,  польська фірма отримала більше 1,6 мільярдів доларів відшкодування від російського гіганта. Більше того, тепер за поставки російського газу Варшаві доведеться платити значно менше.

"Цю дорогу для нас проклав "Нафтогаз". Більше двох років тому українська фірма перемогла в аналогічній справі, яку розглядав шведський суд, але на суму, втричі більшу. Це найкраще підтвердження того, що сусідні народи мають якщо не однакові, то досить схожі інтереси", - пише на сторінках Rzeczpospolita колишній президент "Банку енергетики" і екс-директор "Центру операцій з капіталом Торговельного банку" Словамир Горбачевський.

Він наголошує, що Польща несправедливо ставилася до українців впродовж останніх років, утруднюючи для них перетин кордону і процедуру легального працевлаштування на своїй території.

Відео дня

Читайте такожForbes: Україні потрібна сучасна мережа електропостачання, щоб перемогти у війні

"Ми постали перед історичним шансом розширити вплив польської економіки. Україні потрібна Польща, тому що коронавірус б'є по її економічних успіхах. Але і Польщі потрібна Україна. Те, що попри пандемію польські справи йдуть відносно стабільно - це також заслуга мільйонів українців, які працюють в нашій країні", - наголошує автор.

Він також вказує на те, що Варшава ігнорує історичну можливість отримати доступ до Чорного моря завдяки співпраці з Києвом. Так само, Україна могла б вийти на Балтійське узбережжя. Це також пішло б на користь польським підприємцям і органам самоврядування, які б надавали послуги транзиту українським компаніям. Горбачевський ставить за приклад місто Перемишль, в якому багато написів виконано польською і українською мовами, а "жителі розуміють ідею схожості обох народів від моря до моря". Інтеграція Польщі й України, на думку автора, полегшила б ведення бізнесу для поляків на українській території, а для українців - на польській.

Читайте такожУкраїна і Польща створили на кордоні новий віртуальний пункт передачі газу

"Прихильність українців до нас, готовність суспільств до співпраці марнуються через абсурдну поведінку урядовців різної масті, які не розуміють, що лише розвиток економіки може дати їхнім родинам соціальні привілеї й безпеку. Ситий не буде починати війн і суперечок. В минулому сварки і чвари між нашими народами починали голодні, але впливові політики. Сьогодні ж все вирішує економіка, а не зброя. Тож давайте інвестувати в Україну", - закликає автор.