Шарль Мішель / REUTERS

Президент Європейської Ради Шарль Мішель заявляє, що політичне владне керівництво Білорусі має відображати волю власного народу.

Про це йдеться у листі-запрошенні Мішеля до лідерів країн-членів ЄС з приводу проведення відеоконференції 19 серпня.

"Народ Білорусі має право визначати своє власне майбутнє. Для того, аби це стало можливим, насильство має припинитися, а мирний та всебічний діалог має розпочатися. Керівництво Білорусі має відображати волю людей. Не має бути зовнішнього втручання", - йдеться у листі.

Відео дня

Читайте такожТрамп назвав ситуацію у Білорусі жахливою (відео)

Також Мішель наголосив, що те, що можна було побачити у Білорусі, є неприйнятним.

"Вибори, що відбулися 9 серпня, не були ні вільними, ні справедливими. Подальше насильство відносно мирних протестувальників було шокуючим та має бути засудженим. Винні особи мають бути притягнуті до відповідальності", - зазначив він.

Також Мішель нагадав, що Євросоюз розпочав роботу над санкціями.

Президент Євроради відзначив, що в рамках відеоконференції буде обговорено як найкращим чином можна відреагувати на ситуацію, що розвивається у Білорусі.

Вибори і протести в Білорусі

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори.
  • Згідно з офіційними даними ЦВК, Олександр Лукашенко набрав 80,1% голосів виборців, його головний опонент Світлана Тихановська - 10,1%, інших трьох кандидатів підтримали менш як 2%.
  • Тисячі жителів Білорусі, незгодні з підсумками виборів, вийшли на акції протесту, відбулися зіткнення із силовиками.
  • З 9 серпня, за даними МВС Білорусі, в різних містах країни були затримані близько 7 тисяч учасників акцій. 13 серпня ввечері затриманих стали випускати з ізоляторів.
  • Лукашенко неодноразово заявляв, що ситуацію в Білорусі розхитують ззовні. Він провів телефонні розмови з президентом РФ Володимиром Путіним. За їх підсумками в Кремлі висловили готовність надати "сприяння у вирішенні проблем" в Білорусі.
  • 14 серпня в Євросоюзі заявили про невизнання результатів президентських виборів в Білорусі і про початок роботи над введенням санкцій за фальсифікацію виборів і насильство стосовно протестуючих.