Лукашенко знову поговорив з Путіним / REUTERS

Президент Білорусі Олександр Лукашенко і президент Росії Володимир Путін ще раз поспілкувалися телефоном.

Читайте такожПередані России бойовики "Вагнера" розповілі нову версію, як попали у Білорусь

Як повідомляє ТАСС, посилаючись на Кремль, лідери країн обговорили ситуацію в Білорусі після виборів.

Відео дня

Повідомляється, що РФ підтвердила готовність посприяти Білорусі у розв'язанні проблем на основі договору про Союзну державу і за лінією ОДКБ.

За повідомленням білоруського агентства БелТА, Лукашенко і Путін телефоном підтвердили готовність спільно реагувати на зовнішні загрози.

Ситуація в Білорусі

  • Напередодні повідомлялося про телефонну розмову Лукашенка та Путіна . Лукашенко заявив, що Путін пообіцяв йому всебічну допомогу щодо забезпечення безпеки країни.
  • Опозиція анонсувала на сьогодні проведення наймасштабнішого маршу свободи в історії країни. Захід в Мінську почнеться з проспекту Незалежності, учасники пройдуть центральними вулицями і площами. Марш відбудеться і в інших містах і населених пунктах країни.
  • Своєю чергою, влада влаштувала в центрі Мінська великий провладний мітинг. За повідомленнями очевидців, на акцію "добровільно-примусово" звозили бюджетників з усієї країни.
  • 9 серпня в Білорусі пройшли президентські вибори. У ЦВК оприлюднили попередні результати. Так, за чинного президента Олександра Лукашенка проголосували 80,23% виборців, за Світлану Тихановську - 9,9%, за Анну Канопацьку - 1,68%, за Сергія Черечня - 1,13%, за Андрія Дмитрієва - 1,04%, проти всіх - 6,02%.
  • 9 серпня ввечері тисячі жителів Білорусі вийшли на стихійні акції протесту, відбулися зіткнення з силовиками. У Мінську співробітники правоохоронних органів стріляли в протестуючих гумовими кулями.
  • У понеділок ввечері протести поновилися. Силовики в Мінську знову відкрили вогонь по людях. У МВС Білорусі підтвердили загибель одного з демонстрантів.
  • У наступні дні по всій Білорусі також проходили мирні акції протесту. Силовики жорстоко розганяли і проводили масові затримання, б'ючи людей кийками, застосовуючи світлошумові гранати і гумові кулі. На сьогодні відомо про двох загиблих.
  • В ООН засудили насильство і порушення прав людини в Білорусі, низка країн закликала Мінськ зупинити насильство.