Лукашенко зустрівся з кремлівськими пропагандистами й дав їм велике інтерв'ю / Фото: REUTERS

Олександр Лукашенко висловив думку про протестувальників, які з 9 серпня вимагають його переобрання.

Читайте такожЗниклу в Білорусі опозиціонерку Колеснікову знайшли

Бесіда щодо людей, які виходять на мітинги, відбулась у рамках інтерв’ю кремлівським пропагандистам.

Відео дня

За словами Лукашенка, «походами» керують Telegram-канали.

«І ви бачите, як люди там виходять: іноді безпечно з дітьми, на минулому мітингу було 2/3 жінок, молодь якась приїжджає…», – відповів білоруський глава.

При цьому редакторка пропагандистського «Russia Today» Маргарита Симоньян його перебила, заявивши: «Ми це все добре знаємо. Ми це проходили».

«Дійшло навіть до того, що чоловіки наші почали ховатися за жінок і дітей. Тільки це у нас було 75-80 років тому: як фашисти уперед пускали жінок, а самі за них ховалися», – переконаний Лукашенко.

Жінки на мітингах у Білорусі масово стали з’являтися після подій 9-11 серпня, коли протестувальників били й вбивали силовики. Вони здебільшого виходять з квітами та закликають правоохоронні органи перейти на бік народу, а також зупинити насильство щодо демонстрантів.

Крім мирних протестів, жінки в Білорусі активно захищають чоловіків, яких силовики навмисно вихоплюють з натовпу, організовуючись у живе коло. Проте учора, 8 вересня, на акції на підтримку опозиціонерки Марії Колеснікової фіксували численні випадки насильства й щодо самих жінок.

Вибори та протести в Білорусі: хронологія подій

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори. За офіційними даними ЦВК, за чинного президента Олександра Лукашенка проголосували 80,1% виборців, за його головного опонента Світлану Тихановську - 10,1%.
  • Тисячі жителів Білорусі, не згодних з результатами виборів, вийшли на акції протесту, відбулися зіткнення з силовиками. У перші дні протестів були затримані тисячі людей, пізніше багатьом з них призначили адмінарешт.
  • Лукашенко неодноразово заявляв, що ситуацію в Білорусі розхитують ззовні, і домовився з президентом РФ Володимиром Путіним спільно реагувати "у разі загострення ситуації в частині зовнішніх загроз". 27 серпня Путін допустив використання російських силовиків для придушення протестів у Білорусі.
  • В Євросоюзі заявили про невизнання результатів виборів і досягли угоди застосувати санкції проти білоруських чиновників у відповідь на фальсифікацію результатів голосування і застосування насильства проти протестувальників.