Протести в Мінську тривають третю добу / фото REUTERS

У Білорусі добігає кінця п'ятий день після виборів президента, у результати яких відмовилися вірити тисячі жителів країни. Це спричинило масштабні акції протесту, що почалися в Мінську та інших містах ввечері 9 серпня, і продовжуються дотепер. Білоруські силовики жорстоко розганяють мирні зібрання протестувальників. Наразі відомо принаймні про двох загиблих та сотнях постраждалих. 14 серпня учасники протесту анонсували наймасштабніший в історії Білорусі марш свободи. Очікується, що захід розпочнеться цієї неділі, 16 серпня, о 14:00.

Про те, що відбувалося в Білорусі минулими днями, і про поточну ситуацію в країні - читайте нижче.

Протести 10-12 серпня

Увечері в понеділок тисячі жителів білоруської столиці знову вийшли на вулиці міста, щоб показати свою незгоду з перемогою Олександра Лукашенка. Протести в цей день дещо відрізнялися від попереднього. Перш за все тим, що проводилися вони відразу в декількох локаціях і з залученням великої кількості людей. Робилося це для того, щоб ввести в оману силовиків, які готувалися до масштабних мітингів в центрі Мінська.

Крім піших учасників протесту особлива роль була відведена автомобілістам. Саме вони за допомогою особистого транспорту блокували основні магістралі міста, перегороджуючи тим самим дорогу спецназу і міліції.

Протести в Мінську / REUTERS

У понеділок на вулицях Мінська був помічений військовий спецназ, який вів вогонь по протестувальниках. Силовики проводили масові затримання, б'ючи мирних протестувальників і кидаючи їх в автозаки. В ході вуличного насильства загинув перший учасник протесту.

Попри жорстокий розгін демонстрантів, сотні постраждалих і першу жертву, люди вийшли на вулиці і у вівторок. Увечері 11 серпня протести поновилися з новою силою. Люди почали збиратися по всьому Мінську, ОМОН відповів новими агресивними затриманнями, з побиттям людей кийками, стріляниною гумовими кулями і застосуванням світлошумових гранат.

Зрештою протестуючі вступили в сутички з силовиками в парку імені Михайла Павлова і на Кам'яній горі - в хід пішли петарди, тротуарна плитка і шматки асфальту. Люди також намагалися звести барикади, але силовики їх зламали.

Зафіксовано низку нападів на співробітників ЗМІ. У мережі гуляють відео, на яких силовики б'ють журналістів, відбирають у них обладнання і флеш-карти, б'ють камери. BBC повідомила про напад людей в формі без розпізнавальних знаків на їх знімальну групу.

Попри всі зусилля силовиків, в середу протестувальників стало ще більше, а їх зборів почалися ще вдень. На денні протести в Мінську вийшли родичі затриманих, підприємці і сотні жінок в білому. Увечері почалися нові масові затримання. Силовики стріляли застосовували силу проти автомобілістів, що заважали їм, і стріляли по вікнах житлових будинків, якщо вважали, що жителі діляться інформацією з протестувальниками.

Серед затриманих були українські волонтери - екс-журналіст "Громадського" Костянтин Реуцький, а також Євген Васильєв, які зараз є волонтерами організації "Схід SOS". Щодо них відкрили кримінальну справу про «масові заворушення».

14 серпня стало відомо, що влада Білорусі випустили на свободу двох українців. Їх утримували в Центрі ізоляції правопорушників (ЦІП) в Мінську на Окрестіно.

Особливістю нинішніх мітингів в Білорусі є те, що вони проходять не тільки в столиці, а й практично у всіх куточках країни.

11 серпня силовики брутально розігнали акцію протесту в Гродно. Група мирних протестувальників і журналістів намагалася сховатися від ОМОНу в магазині, але туди увірвалися силовики. Серед затриманих - вагітна жінка.

У Гродно стався й інший шокуючий епізод - машина силовиків протаранила на дорозі авто з сім'єю. П'ятирічну дівчинку в крові відвезли в лікарню.

Увечері 12 серпня стало відомо про загибель на протестах в Гомелі 25-річного хлопця, якого грубо затримали силовики. Відомо, що він не брав участі в протестах і їхав на зустріч з дівчиною. У загиблого були проблеми з серцем. Коли хлопець перебував в закритому автомобілі на чергу в СІЗО, йому стало погано.

Водночас, в Мінську водій збив співробітника ДАІ. У МВС Білорусі заявили про його затримання.

Правозахисники заявили про дві смерті і 6500 затриманих за три дні протестів у Білорусі.

14 серпня в Міністерстві внутрішніх справ Білорусі заявили, що відпустили вже понад 2000 затриманих протестувальників.

Сьогодні ввечорі на нараді в Радбезі Лукашенко закликав білорусів «не висовуватися на вулиці» і назвав їх «гарматним м'ясом».

Європейський Союз не визнає результатів виборів президента у Білорусі і починає роботу над запровадженням санкцій за фальсифікацію виборів і насильство щодо протестувальників.

Поранені та загиблі учасники протестів

Станом на 11 серпня МОЗ Білорусі повідомляв про понад 200 поранених. У Вівторок МВС країни повідомило про першого загиблого учасника акції протесту. За версією силовиків, він намагався кинути у правоохоронців вибуховий пристрій. 12 серпня стало відомо про загибель на протестах в Гродно ще однієї людини, яка навіть не брала участі в акціях.

Сутички активістів та правоохоронців призводили до поранень в обох таборах. Часом діставалося і людям, які не належать до таборів протистояння. Наприклад, в Мінську в ніч на 11 серпня постраждав водій міського автобуса, який стояв неподалік від епіцентру. Чоловіка було поранено в спину, його забрала "швидка".

Влада Білорусі визнала, що силовики стріляють по протестувальниках на ураження, "для захисту життя і здоров'я співробітників".

Постраждав водій автобуса / TUT.by

Крім того, через використання спецназом світлошумових гранат пошкоджено, як мінімум, два мінських тролейбуси. Не обійшлося в цей вечір без курйозів: в одному з випадків спецназівець переплутав міський автобус з автозаком і почав тягти затриманого не туди.

Серед постраждалих в ході протестів є і журналісти. Поранення в ногу отримала кореспондентка видання "Наша нива"

За свідченням очевидців, у центр Мінська 11 серпня стягували водомети та важку техніку для зачистки барикад

Інженерна машина військового зразку в Мінську / t.me/onlinerby

Страйк у Білорусі

11 серпня в країні почався масштабний страйк. Його ініціатори мають намір домогтися виконання наступних пунктів:

  • Визнання Світлани Тихановської новим президентом Республіки Білорусь.
  • Звільнення всіх політичних ув'язнених.
  • Проведення нових чесних виборів.
Страйк у Білорусі / Nexta

До страйку 11 серпня приєдналися працівники низки підприємств. Крім безстрокового протесту, який оголосила частина працівників Мінського електротехнічного заводу імені В.І. Козлова (МЕТЗ), страйк почався на Жабінковському цукровому заводі і Мінському тракторному заводі.

За інформацією ЗМІ, Трубопрокатний і канатний цехи Білоруського металургійного заводу теж припинили роботу через страйк робітників. Формат страйку і конкретні вимоги для підприємства обговорювалися сьогодні на БелАЗі в Жодіно.

Страйк також почалася в Інституті хімії нових матеріалів НАН Білорусі та в "РУП Беленергосетьпроект". До протестувальників приєдналися і співробітники Мінського маргаринового заводу. Гродно Азот не визнав результати виборів і також готується страйкувати.

Керівництво підприємств часто погрожує учасникам звільненнями, проте активні дії, як правило, сьогодні не робилися.

Активно реагувати почали силовики. Співробітники ОМОНу розігнали протестувальників, які зібралися на прохідній електротехнічного заводу ім. Козлова в Мінську. Двох осіб затримали.

13 серпня на страйк вийшли сотні співробітників найбільшого заводу Білорусі - підприємства БелАЗ.

14 серпня Лукашенко відреагував на масові страйки на підприємствах країни, заявивши, що вони можуть негативно позначитися на їх майбутню роботу.

Лукашенко стверджує, що під час пандемії коронавірусу заборонив звільняти робітників, а зараз в країні нібито намагаються "розгойдати трудові колективи".

Тихановська покинула Білорусь

Основний конкурент Лукашенка на выборах Світлана Тихановська знаходится у сусідній Литві, про це сьогодні повідомив глава МЗС цієї країни Лінас Линкявічюс.

"Світлана Тихановська в безпеці. Вона в Литві", - написав він.

Раптовому виїзду Тихановської з країни передував дивний епізод, що мав місце напередодні, 10 серпня.

Кандидат в супроводі представників свого штабу і адвоката прибула до ЦВК, щоб подати скаргу за результатами виборів. Однак там вона натрапила на співробітників силових відомств, з якими, за словами очевидців, розмовляла без адвоката приблизно три години. Після цього Тихановська покинула будівлю без адвоката.

Згодом Тихановська виклала в мережі емоційне відео, в якому заявила, що опинилася перед складним вибором і вирішила покинути територію країни через своїх дітей.

Пізніше в мережі з'явилося ще одне відео: на ньому Тихановська зачитує заздалегідь написаний текст, в якому закликає людей не виходити на акції протесту.

У штабі кандидата заявили, що відео було записано під тиском силовиків. Ймовірно, її змусили записати звернення в кабінеті глави білоруської ЦВК Лідії Єрмошиної, коли опозиціонерка прийшла разом з адвокатом оскаржувати результати виборів президента.

Хоч Світлана Тихановська і виїхала з країни, її прихильники не мають наміру кидати боротьбу. Штаб кандидата сьогодні закликав владу країни не застосовувати насильства проти мирних громадян і запропонував почати діалог "про мирну передачу влади народу".

14 серпня Тихановська закликала всіх мерів міст очолити мирні протести 15 і 16 серпня. Вона зазначила, що білоруси вже не хочуть жити з попередньою владою, в перемогу Лукашенко більшість не вірить. При цьому влада перетворює мирні протести на криваві бійні.

Також Тихановська ініціювала створення координаційної ради для забезпечення передачі влади.

Звільнення журналістів в Білорусі

Жорстокий розгін мирних акцій протесту зустрів нерозуміння серед значної частини журналістів, силовиків і посадовців Білорусі.

Так, журналіст Олександр Лучонок звільнився з державного телеканалу «Білорусь 1» на тлі протестів в країні і насильства з боку силовиків щодо демонстрантів. Він також розповів, як працює система пропаганди в Білорусі.

Звільнилася телеведуча СТВ Тетяна Бородкіна. Інший телеведучий - Сергій Козлович, який працював на держканалі, також повідомив про своє звільнення через 10 років роботи.

Білоруська співачка і телеведуча Катерина Водоносова повідомила, що йде з роботи на державному телеканалі «Білорусь-3», де вела програму "Жива культура".

Журналіст Володимир Бурко, який вів на держканалі «Білорусь 1» військову програму «Арсенал», звільнився на тлі протестів. Він записав звернення до військовослужбовців, закликавши не виконувати злочинні накази.

"Я хочу звернутися до військових: солдат і офіцерів. Ви чекаєте наказу. Ви прекрасно усвідомлюєте яким буде цей наказ і швидше за все розумієте якими будуть наслідки для білорусів, які просто хотіли справедливості, а отримають від вас кулю ...», - заявив Бурко.

Звільнився співробітник адміністрації президента Білорусі - заступник начальника управління законодавства в правоохоронних і військовій сферах головного державно-правововго управління АПБ Артем Проскаловіч.

Тим часом демобілізовані бійці силових формувань Білорусі запустили флешмоб: вони викидають свою форму і знаки відмінності в сміттєві баки, і викладають відео в мережі. Таким чином військові намагаються «присоромити» своїх товаришів, що жорстоко розганяють мирні акції протесту по всій країні, а також демонструють солідарність з народом.

У місті Новополоцьк затримали капітана міліції Єгора Ємельянова, який публічно подав у відставку на тлі протестів. Його звинувачують у порушенні порядку проведення акцій.

Дільничний міліціонер Іван Колос з Гомеля записав відеозвернення до колег, закликавши їх не застосовувати насильство до мирних протестуючих. Сьогодні він покинув країну.

Протести в Білорусі: онлайн трансляція

Ситуація в Білорусі загострюється. УНІАН веде текстову трансляцію подій, щоб тримати вас в курсі.

Протести в Мінську: фоторепортаж