Протести в Мінську 4 жовтня / REUTERS

По всій Білорусі в неділю, 4 жовтня, пройшли вже традиційні протестні акції, наймасштабніша з них - у столиці країни. За оцінками мінських журналістів, її учасниками стали понад 100 тисяч осіб.

Про це повідомляє "Радіо Свобода".

Протестувальники вимагали звільнення всіх політичних в'язнів. З ранку центр міста традиційно для таких днів оточили силовики зі спецтехнікою, багато закладів і ТРЦ припинили роботу. Протестувальників, які прибули з усього міста, намагалися розігнати, але спроби виявилися марними. 

Не обійшлося без курйозів. Один з водометів, який привезли для розгону акції, вийшов з ладу. Це сталося після того, як учасники частково його демонтували і залили фарбою. На місце цього приїхав інший водомет.

Центральні станції метро в цей день працювали в обмеженому режимі.

Як повідомляє правозахисний центр "Весна", у Мінську та інших містах Білорусі 4 жовтня було затримано щонайменше 184 людини. Кількох людей вже відпустили.

Протести в Мінську: хронологія

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори. Згідно з офіційними даними ЦВК, за Олександра Лукашенка проголосували 80,1% виборців, за його головного опонента Світлану Тихановську - 10,1%.
  • Після оголошення результатів виборів країну охопили акції протесту. Силовики затримують учасників мітингів і застосовують до них силу, відкривають політично вмотивовані справи проти опозиціонерів.
  • В Євросоюзі не визнали результати виборів і вирішили ввести санкції проти білоруських чиновників, відповідальних за фальсифікацію результатів голосування і застосування насильства проти незгодних.
  • 23 вересня в Мінську відбулася таємна інавгурація Лукашенка.